Egyházi ingatlanok: bizottsággal sürgetnék a visszaszolgáltatást

Addig húzzák-halasztják az erdélyi magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását, míg elfogy a magyar, s nem lesz kinek visszaadni azokat. Ez az állam célja?
Hirdetés

Jogsértések esetében nincs pardon: tényfeltáró bizottságot javasol az erdélyi magyar egyházi ingatlanok ügyében az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT). Ezt Lomnici Zoltán, az EMT elnöke jelentette be ma Budapesten, Tőkés László európai parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A tekintélyes egyházi vezetőkből és jogászokból álló bizottság feltárná a vagyon-visszaszolgáltatási eljárás jogsértő elemeit és javaslatot dolgozna ki, hogy a román és szlovák állam milyen módon lenne kényszeríthető az elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatására, amelyet mindkét ország az uniós csatlakozásakor kötelezettségként vállalt, mégsem teljesít. A bizottság vezetőjének Tőkés László püspököt kérték fel.

Lomnici Zoltán azt mondta, Magyarország eddig a jó viszonyt szem előtt tartva, kellő óvatossággal vetette fel a kérdést, azonban a jogsértések elleni küzdelem, például tényfeltáró bizottsággal, „mindannyiunk kötelezettsége”. Az EMT elnöke szerint Románia nemcsak a lelkiismereti és vallásszabadságot sérti azzal, hogy nem teljesíti vállalt kötelezettségét és nem adja vissza az elkobzott ingatlanokat, a román kormány igazi célja a magyarság ellehetetlenítése.

Nem lesz kinek visszaadni

Egy felmérésre hivatkozva Tőkés László arról beszélt: a magyar történelmi egyházak 25 év alatt tulajdonaiknak csak a felét vehették birtokba, használatba az ingatlanok egyharmada került. Felhívta a figyelmet arra, hogy a román fél kitér a kötelezettség teljesítése alól, 2010-2013 között „gyakorlatilag leállt a visszaszolgáltatás folyamata”, 2008-2012 között mindössze kétszer ülésezett a restitúciós bizottság, és csak akkor gyorsult fel némileg a visszaszolgáltatás, amikor az ET-be, a NATO-ba illetve az EU-ba vették fel Romániát.

A román hatalom arra játszik, hogy húzza-halassza a kérdést, lehetőleg olyan állapotot akar, amelyben nem lesz kinek visszaszolgáltatni a vagyont – mondta.

Hirdetés