Villámcsődület Marosvásárhely valós kétnyelvűségéért

Negyedszázaddal a rendszerváltás után elfogyott a civilek türelme. Lássuk, sikerrel járnak-e.
Hirdetés

Villámcsődületet szervezett szerdán Marosvásárhelyen a Vár sétánynál a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen! csoport. Amint a közösségi szervezet nevében is benne van, a valós kétnyelvűség iránti jogos igényre, az anyanyelvhasználat fontosságára hívták fel ismételten a figyelmet.
A csoport hat tagja a fenti gondolatot hirdető, két nyelven megírt táblákkal egyhangúlag jelentette ki, hogy továbbra is kiáll a kétnyelvű utcanévtáblák ügye mellett.

A „Minden magyar számít” RMDSZ-jelige és Dorin Florea polgármester kijelentése, „Marosvásárhely a harmónia városa” ne csak tartalmatlan szlogen legyen! – erre hívták fel a lakosság figyelmét.

Közleményükben a szervezők kijelentik: „sajnos, azt tapasztaljuk, hogy több mint egy hónappal azután, hogy csoportunk elkezdte működését, semmilyen konkrét előrelépés nem történt a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák ügyében”.

„A magyar közösség rendelkezik egy erős érdekvédelmi szervezettel, ennek azonban 25 év alatt nem sikerült a valós kétnyelvű utcanévtáblák ügyét megvalósítani. Érdekes módon ennek a politikai alakulatnak a marosvásárhelyi vezetője azt nyilatkozza, hogy a probléma meg van oldva, holott mindenki láthatja a szomorú valóságot” – hívják fel a figyelmet.

Barabás Miklós, a csoport szóvivője a Népújságnak kijelentette, elsősorban az RMDSZ és Dorin Florea számára fogalmazták meg az üzenetet. „Az RMDSZ egyrészt a marosvásárhelyi tanács legerősebb frakciója, és szeretnénk, ha ezt az ügyet prioritásként kezelnék, hogy végre, 25 évvel a rendszerváltás után ez a probléma oldódjon meg. Másrészt Dorin Floreát is célba vesszük ezzel a fellépéssel, ugyanis ő elég gyakran hangoztatja, hogy nemcsak a román közösséget, hanem a magyart is képviseli, mindazonáltal álkétnyelvűséget léptetett életbe Marosvásárhelyen: kiírja az utca nevét románul, és utána oda van biggyesztve a strada szó lefordítása utcára, de a név marad románul. A felemás megoldás kapcsán arra hivatkozik, hogy nincs törvényes lehetőség a magyar utcanevekre. Elég lenne kimennie Marosszentgyörgyre, Marossszentannára, Maros-szentkirályra, vagy más megyékbe, pl. Bihar megyében Élesden, Kolozs megyében Bánffyhunyadon stb. megoldották a kérdést, pedig ott a magyarság aránya kisebb. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy pár nyilatkozattal megoldják a sajtón keresztül a kétnyelvűséget” – hangsúlyozzák.
A megmozdulás szervezői ugyanakkor Bürök díjat ítéltek oda Peti András alpolgármesternek, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy a kétnyelvű utcanévtáblák ügye meg van oldva, következik a kivitelezés.
A Népújság a történtek kapcsán megkérdezte Peti András alpolgármestert, aki kijelentette, 2001-ben a városi tanács határozatot hozott a kétnyelvű utcanévtáblák kapcsán, kitérve azok tartalmára, színére, méretére. „A tanácsi határozatnak nem megfelelő táblákat a következő időszakban ki fogjuk cserélni” – mondta Peti András.

További nyilatkozatok az alábbi linken.

Hirdetés