Jubilál a marosvásárhelyi Kultúrpalota

Olyan ingatlant akart terveztetni Bernády György polgármester, ami „a Székelyföld szívében évszázadok múltán is büszkesége lehet nemzeti kultúránknak”. Komorr Marcell és Jakab Dezső eleget tettek felkérésének.
Hirdetés

Tudományos konferenciával és kiállításokkal emlékeznek meg csütörtökön a száz éves marosvásárhelyi Kultúrpalotáról a budapesti Róth Miksa Emlékházban, a Múzeumok éjszakáján pedig a Marosvásárhelyi forgatag elnevezésű programmal ünneplik az épületet. A programsorozat csütörtökön a Száz éves a Kultúrpalota című konferenciával kezdődik a Róth Miksa egykori lakóházában működő múzeumban, ahol Ráday Mihály mutatja be a Maros megyei múzeum által az évfordulóra megjelentetett Marosvásárhelyi kultúrpalota című könyvet, majd erdélyi és budapesti szerzők, művészet- és építészettörténészek ismertetik a Kultúrpalota száz éves történetét – közölte a Róth Miksa Emlékház.
A program keretében a résztvevők először ismerhetik meg, hogy kik, hol és hogyan rejtegették sok évtizeden keresztül Sidló Ferenc magyar királykoronázást ábrázoló aranyozott bronz reliefjét, ami a közelmúltban került vissza eredeti helyére, a palotába. Ugyancsak évtizedekig kellett rejtegetni a szomszédos városháza Róth Miksa által készített, magyar történelmi személyiségeket ábrázoló üvegfestményeit. Ezek restaurálása magyarországi segítséggel megtörtént, de eredeti helyükre még ma sem kerülhettek vissza.
A konferenciához három alkalmi kiállítás is kapcsolódik: ezek Róth Miksa marosvásárhelyi üvegfestményeinek eredeti terveit, Marosvásárhely szecessziós épületeit és a székelyföldi város 12, ma már részben más funkciót betöltő templomát mutatják be. A kiállításokat a Múzeumok éjszakáján is meg lehet tekinteni a Marosvásárhelyi forgatag program részeként, amelyen számos további előadás, múzeumi vezetés és Marosvásárhelyi Polgári Bál várja a látogatókat.
Komor Marcell és Jakab Dezső építészt Bernády György, Marosvásárhely egykori polgármestere bízta meg azzal, hogy az általuk nemzeti szecessziós stílusban épített Városháza mellé tervezzenek olyan kultúrpalotát, „amely a Székelyföld szívében évszázadok múltán is büszkesége lehet nemzeti kultúránknak”. Az 1911 és 1913 között épített Kultúrpalota a korszak egyik legjelentősebb összművészeti alkotása lett. Az épületet díszítő mozaikokat Körösfői-Kriesch Aladár és Nagy Sándor tervezte, a bútorokat Toroczkai Wigand Ede készítette. Az épület talán legismertebb alkotásai azonban a Róth Miksa műhelyéből kikerült üvegablakok, amelyek az eredeti tervek szerint Magyarországot képviselték volna az 1914-es San Franciscó-i világkiállításon. Erre az első világháború miatt nem került sor.
A román hatóságok a Kultúrpalota és a Városháza számos műalkotását eltávolíttatták, ezek többsége került elő a közelmúltban.

Hirdetés