Fotókon a kiszáradt püspökfürdői termáltó

Eltűnt az Európában egyedülálló hévízi tündérrózsa Püspökfürdőről – járta be az erdélyi és magyarországi sajtót a hír. Az MTI fotóin most megtekinthetjük, hogy mi maradt a nílusi tavirózsa helyén.
Hirdetés

A Nagyvárad melletti termálvizes rezervátum korábban egyhektáros felületű tava ma már inkább tócsára hasonlít, amely mellett mindössze a felirat emlékeztet arra, hogy itt korábban egyedi, őshonos növény- és állatfajok éltek.

Kihalt a Bordás homorcsa (Melanopsis parreyssi) nevű csigafaj, a Racovita-kele (Scardinius Racovitzai) elnevezésű halfaj és a hévízi tündérrózsa (Nymphaea lotus forma thermalis) is, amely Európában egyedülálló módon maradt fenn őshonos növényként. Legközelebbi rokona a Nílus deltájában található meg. 

Hirdetés

A szakemberek a védett élőhely pusztulását annak tulajdonítják, hogy Püspökfürdőn, Félixfürdőn és Nagyváradon is számos szálloda és panzió végzett – sok esetben illegális – fúrásokat, hogy a medencéit és a fűtési rendszerét termálvízzel működtesse, a föld alatti termálvízlelőhely kapacitása pedig véges.

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt 

Hirdetés