Egyre több önkormányzat áll készen az autonómiahatározatra

Lehet, hogy éppen ellenkezően fog elsülni a székelyföldi prefektusok beszólása az önrendelkezésről szóó határozatok kapcsán? Jelenleg van esély rá.
Hirdetés

Központilag összehangolt megfélemlítési kísérletnek minősíti a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Hargita és Kovászna megyei prefektus negatív viszonyulását az önkormányzati autonómiahatározatokhoz. A szervezet szerdai keltezésű közleményében úgy fogalmaz, a román kormány megbízottai révén akarja megakadályozni az önkormányzatokat abban, hogy megjelenítsék a helyi közösségek akaratát.

Mint ismeretes, Adrian Jean Andrei, Hargita megye prefektusa kedden jelentette be, a közigazgatási bíróságon támadta meg Gyergyóditró, Gyergyószárhegy, Gyergyóújfalu és Gyergyószentmiklós autonómiapárti határozatát. Egy nappal korábban Marius Popică, Kovászna megye prefektusa körlevélben szólította fel a háromszéki polgármestereket, hogy ne fogadjanak el autonómiapárti önkormányzati határozatokat. A székelyföldi kormánymegbízottak szerint a helyi önkormányzatok jogkörei nem terjednek ki arra, hogy programszerű dokumentumokat fogadjanak el az ország területi közigazgatási rendszerére, hivatalos nyelvére vonatkozóan, ezért véleménye szerint ezek a határozatok illegálisak.

Az SZNT közleményében hangsúlyozza: az önkormányzatok a határozat meghozatalával semmilyen törvénytelenséget nem követnek el, ezeknek a dokumentumoknak az a céljuk, hogy megkerülhetetlen hivatkozási alapot teremtsenek a közigazgatási reform során, és hozzájárulnak ahhoz, hogy beinduljon a párbeszéd a Székelyföld autonóm jogállásáról. 

Izsák Balázs SZNT-elnök a Krónikának elmondta, a székelyföldi polgármestereket nem rettentette el a prefektusok megfélemlítő akciója. „Nagyon fontosnak tartom a székely önkormányzatok szerepét az autonómiaküzdelemben. Ezeket az önkormányzatokat a székely emberek választották meg, amíg nincs autonómiánk, regionális parlamentünk, ezek a legmagasabb szintű testületek, melyek a székelyeket képviselik” – szögezte le az SZNT elnöke.

Izsák Balázs ugyanakkor arra is kitért, hogy az eddigi tárgyalásai során azt tapasztalta, hogy a székelyföldi elöljárók nyitottak, ismerik az autonómiahatározat tervezetét, többen már készen állnak rá, hogy napirendre tűzzék. „Nem fogalmaztak meg kételyeket, sőt azt is pontosan tudják, hogy a prefektus az autonómiahatározatok elleni körlevelével tulajdonképpen túllépte a hatáskörét, nem utasíthatja erre őket, a körlevélnek jogilag nincs semmilyen kötelező ereje” – mondta Izsák.

Mint ismeretes, az SZNT javasolta határozatok értelmében a székelyföldi önkormányzatoknak olyan petíciót kellene elfogadniuk, amelyben egységesen nyilvánítják ki, hogy egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni.

 

Hirdetés