Suarez legyőzte Angliát, Kolumbia szétkergette az elefántcsordát

A sérülésből felépült Suarez góljaival Uruguay legyűrte Angliát, Kolumbia pedig Drogbáékat iskolázta le.
Hirdetés

Uruguay nyerte a két korábbi világbajnok összecsapását a brazíliai labdarúgó-vébé D csoportjának második fordulójában: az első meccsét egyaránt elvesztő két válogatott összecsapásán Suarez két találatával 2-1-re felülmúlták a háromoroszlánosokat.

A csapatok annak tudatában, hogy szükségük van a három pontra, nem teketóriáztak sokat, megpróbáltak támadni. Az első helyzet közeli esemény Rooney közeli szabadrúgása volt, amit az angolok üdvöskéje jócskán az uruguayi kapu mellé durrantott.

A másik oldalon Rodriguez bombája csak centikkel repült el Hart kapuja fölött.

Amúgy váltakozva támadtak a csapatok, az angolok egy darabig mintha többet rohamoztak volna, ám ez igazából abban merült ki, hogy az uruguayi térfélen birtokolták a labdát, de sok érdemlegeset nem tudtak vele kezdeni.  Aztán az uruguayiak percei következtek, de ezek a percek is gól nélkül teltek.

Fél óra elteltével ismét Rooney szerezhetett volna vezetést az angoloknak, egy balról beívelt szabadrúgás után a labda szép ívben érkezett a kapu előterébe, Muslera kapus alászaladt, ám a Manchester United csatára a kapu helyett a felső lécre fejelt.

Továbbra is az angolok nyomtak, de egy kontrából az uruk szerezték meg a vezetést: Cavani futott el a bal oldalon, majd bevitte a tizenhatos pereméig, ahonnan középre ívelt, ott pedig érkezett az első meccset sérülése utáni lábadozása miatt kihagyó, most viszont százszázalékos formában játszó Suarez, aki a rosszul helyezkedő védők között fejjel vette be Hart kapuját.

A fordulás után is az uruk nevéhez fűződött az első helyzet, egy szöglet után Suarez beívelését Cavani pöckölte a rövid sarokra, Hart azonban az utolsó tizedmásodpercben kipaskolta.

Az uruguayiak nem hagyták lélegzethez jutni a háromoroszlánosokat, és Cavani ismét csak centikkel gurított mellé.

Két perccel később az angolok foghatták a fejüket. Rooney hagyott ki újabb ziccert: kilenc méterről Muslerába bombázott.

Ezek után hosszú ideig leült a meccs, az angolok erőltették az egyenlítést, és végül sikerrel jártak: Johnson tört be a jobboldalon, középre adott passzát pedig Rooney négy méterről Muslera hálójába küldte, megszerezve ezzel első világbajnoki találatát.

Ez azonban csak szépségflastromnak bizonyult: Muslera kirúgása egy angol védőről Suarezhez pattant, aki emiatt nem volt lesen, így a labdát az elvetődő Hart fölött ellőve ismét vezetéshez juttatta az égszínkékeket.

Az angolok ezt követően már hiába futottak az egyenlítésért, a La Celeste taktikusan tartotta az eredményt. Így Rooney-éknak ugyan még van esélyük a továbbjutásra, de háromból két elvesztett mérkőzés után szinte csodaszámba menne, ha az utolsó fordulóban úgy alakulnának az eredmények, hogy bejussanak a nyolcaddöntőbe.

Hodgson: csalódott vagyok

Roy Hodgson angol szövetségi kapitány nem palástolta csalódottságát a meccs után. „Több mint csalódottak vagyunk, ez teljesen lesújtó. Azt hittük, eleget tettünk a jó eredményért, nagyon keményen dolgoztunk, hogy kiegyenlítsünk, és azt hittem, azt követően nyerni fogunk, vagy legalábbis döntetlent érünk el” – mondta.

Az uruguayi győzelmet érő két gólt szerző Suarez viszont természetesen a mennyekben volt. „Mindenképpen győznünk kellett, és úgy is futballoztunk, ahogyan Uruguay szokott az ilyen mérkőzéseken. Most már gondolhatunk az olaszokra is: egy újabb kemény ellenfél vár ránk” – nyilatkozta.

D csoport, 2. forduló:
Uruguay-Anglia 2-1 (1-0)
Sao Paulo, 60 ezer néző, v.: Carlos Carballo (spanyol)

gólszerzők: Suárez (39., 85.), illetve Rooney (75.)
sárga lap: Godin (9.), illetve Gerrard (68.)

Kolumbia sikeresen vadászott elefántra

Kolumbia és Elefántcsontpart az első hatvan percben látványos, fantáziadús és szép focitól stabilan és megbízhatóan mentes játékot mutatott a C csoport első csütörtöki meccsén, hogy aztán a mérkőzés utolsó harmadában gólokban gazdag, pörgős összecsapás végén gyűjtse be a három pontot a 2-1-es győzelmet arató dél-amerikai válogatott.

A legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy a két csapat az elején vadul egymásnak rontott volna, óvatosan, tapogatózva indult a játék, a labda ritkán hagyta el a pálya középső harmadát. Az első említésre méltó akció Gutierrez nevéhez fűződik, aki egy kontra végén lőtt kapura, de a labda a reklámtáblán csattant.

 

 

Aztán ismét a kolumbiaiak gyorsították fel a játékot, de lövésig nem jutottak, majd közvetlenül ezután a kolumbiai kapu előtt adódott helyzetecske.

A továbbiakban a kolumbiaiak támadtak többet, de az egyetlen említésre méltó momentum Zuniga megmozdulása, aki sarokkal adott kötényt a védőjének – a mozzanat szépséghibája annyi, hogy a labda ezt követően az alapvonalon túl kötött ki.

A legnagyobb helyzetet Gutierrez hagyta ki, aki egy kontra végén a Rodriguez által balról középre tett labdát a kapuval szemben állva – a partjelző által be nem intett leshelyzetben – hét méterről mellé pörgette.

A fordulásig még Elefántcsontpart is elbénázott néhány helyzetet, az ígéretesnek tűnő akciók pontatlan passzok vagy túlbonyolított cselek miatt holtak hamvukba.

Hasonlóan folytatódott a második félidő is, Gervinho egy elefántcsontparti akció végén az ötös vonalán próbált ollózni, ami tulajdonképpen sikerült, csak az alapvonalon túl szálló labda helyett látványos mozdulattal a levegőt találta el.

Aztán a másik oldalon Cuadrado etette meg egy gyönyörű biciklicsellel a védőjét, majd lőtt nagy vehemenciával éles szögből kapufát.

Ekkor az Elefántoknál Bony helyett jött Drogba, a kolumbiaiaknál meg csere helyett jött egy gól: Cuadrado ívelt be egy szögletet, amelyet Rodriguez fejelt a kapuba, majd jöhetett a görögök elleni meccsről már ismerős gólöröm, a csoportos táncbemutató a kolumbiai válogatott géppuskalábú tagjainak előadásában.

A bekapott gól és a csapat legjobbja, Drogba pályára lépése felpörgette az Elefántokat, egyre többet veszélyeztettek Ospina kapuja előtt. Ezt viszont megint a dél-amerikaiak használták ki: egy kontra végén Quintero duplázta meg a kolumbiai előnyt.

A második gól pörgette fel aztán igazán Elefántcsontpartot, és Gervinho néhány perccel később a vébé egyik legszebb góljával szépített: a bal oldalon meglódulva minden védőt kicselezve tört be a tizenhatosba, majd védhetetlen lövést zúdított Ospina hálójába.

A végéig az Elefántok nagyon nyomtak, de nem jött össze az egyenlítés, így Kolumbia továbbjutása nagyon valószínű, de még Drogbáék is továbbléphetnek, ha sikerült legyűrniük a görögöket az utolsó fordulóban.

Pékerman: a közönség is segített

Jose Pékerman, a kolumbiaiak szakvezetője a több ezernyi kolumbiai szurkolónak köszönte meg a győzelmet. „Egy ilyen kemény mérkőzésen, mint amilyen ez is volt, nagyon sokat számít ez. Csapatom megfelelt a várakozásoknak, és bizonyította, hogy sokra képes” – mondta.

Az Elefántok szövetségi kapitánya, Sabri Lamouchi önkritikusan nyilatkozott. „Végig támadtak a kolumbiaiak, ezért elismerés illeti őket. Nem feltétlenül érdemeltünk vereséget, azonban sokat hibáztunk, és ez nem megengedhető” – mondta.

C csoport, 2. forduló:
Kolumbia-Elefántcsontpart 2-1 (0-0)
Brazíliaváros, 65 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)
gólszerzők: Rodriguez (64.), Quintero (70.), illetve Gervinho (73.)
sárga lap: Zokora (55.), Tiote (90.)

Eltékozolt japán emberelőny

A C csoport késő esti meccsén az első forduló vesztesei, Japán és Görögország csaptak össze, és bár a három pont mindkét együttesnek létfontosságú lett volna a továbbjutás szempontjából, nem bírtak egymással, így gól nélküli döntetlent játszottak – annak ellenére, hogy Japán több mint egy félidőn keresztül emberelőnyben játszhatott.

Amúgy is Hondáék uralták a játékot már a meccs elejétől kezdve, a görögök a tőlük megszokott sótlan, ízetlen védekező focira rendezkedtek be, illetve arra, hogy rombolják a japánok gyors, sokpasszos, ám sokszor egyébként is pontatlan játékát. Néhány, helyzetnek nevezhető megmozdulás mindkét oldalon akadt, de a kapusok, Kavasima, illetve Karnezisz a helyükön voltak.

 

 

Az első félidő végén a japánok emberelőnybe kerültek, miután Kacuranisz rövid időn belül a második sárgáját is összeszedte, de ezt nem tudták kihasználni: hiába voltak kevesebben a görögök, kivédekezték az emberhátrányt, sem Okazaki, sem Ucsida nem tudta feltörni a hellének védelmét. A gól nélküli döntetlen a hatpontos Kolumbiának kedvez, amely már tovább is jutott a csoportból, és az utolsó fordulóban még Japán, Görögország, illetve a három pontos Elefántcsontpart is kiharcolhatja a továbblépést a nyolcaddöntőbe.

Santos: győzhettünk volna

Fernando Santos, a görögök szövetségi kapitánya megdicsérte csapatát. „Briliánsak voltak a játékosaim. Keményen dolgoztak a piros lap után. A kiállítás nélkül valószjnűleg megnyertük volna a meccset” – mondta.

Alberto Zaccheroni, a japánok olasz trénere lógó orral nyilatkozott. „Túl lassúak voltunk. Ez nem jó eredmény. Mindenképpen győznünk kellett volna” – hangoztatta.

C csoport, 2. forduló:
Japán-Görögország 0-0
Natal, 37 ezer néző, v.: Joel Aguilar (salvadori)
kiállítva: Kacuranisz (38.)

sárga lap: Haszebe (12.), illetve Kacuranisz (27., 38.), Szamarasz (55.)

Mi várható ma?

Ma este héttől a D csoportban Olaszország Costa Ricával játszik, az E csoportban pedig tíztől Svájc Franciaországgal, éjjel egytől pedig Honduras Ecuadorral csap össze.

 

Hirdetés