Továbbra sem lobog székely zászló Kézdi főterén

Újra fel akarták lobogózni Gábor Áron rézágyúját. Hoppon maradtak.
Hirdetés

Megkísérelte kedden az SZNT, hogy székely lobogókat vonjon fel Kézdivásárhelyen a Gábor Áron-szobor melletti tartórudakra. A jogerős táblabírósági ítélettel eltávolított székely zászlók helyére ugyanakkorákat szándékoztak felhúzni Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke jelenlé­tében, ám kísérletük kudarcot vallott.
A polgármesteri hivatal munkatársai ugyanis időközben leszerelték a tartórudakat, így a felhúzásra szánt zászlókat csupán egy percig lobogtahatta a Nemere a szobor előtt, amíg egy fotó készült.
Bokor Tibor RMDSZ-es polgármester elmondta: azért szerelték le a Gábor Áron téren álló rudakat, hogy azokat ismét felállítsák az egykori kaszárnya előtt levő világháborús emlékműnél. „Nem kell elfelejteni, hogy jogerős táblabírósági döntés született a székely zászlók eltávolításáról” – hangsúlyozta a céhes város polgármestere.
A sikertelen zászló-újrafelvonási kísérlet után Izsák Balázs a Háromszék megkeresésére leszögezte, a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság negyedik, Romániáról szóló jelentésének székely zászlóra vonatkozó passzusát Kézdivásárhelyen is érvényesíteni kell. „Ma már nyilvánvaló, hogy nem csak mi mondjuk azt, hogy jogtalan a román hatóságok minden, székely zászlók eltávolítására irányuló lépése. Ezt egy európai független fórum is megállapította, és fel is szólította Romániát, hogy fejezze be a székely zászlók elleni hadjáratot” – fogalmazott az SZNT elnöke.

A zászlótartók leszerelése sem az autonómiatörekvést, sem a székely zászló terjedését nem fogja megállítani. Ma nem került sor a lobogók újrafelvonására, de én bízom a kézdivásárhelyiekben, bízom a Kézdi­vásárhelyi Székely Tanácsban, és meggyőződésem, hogy előbb-utóbb visszakerül a helyére a két székely zászló” – fogalmazott Izsák Balázs.

 

Kép: Iochom István/Háromszék

Hirdetés