Szolidáris a székelyekkel Nagyvárad

Váradon is kitették a székely zászlót egy villámcsődület keretében: így tiltakoztak a sorozatos jogtiprások ellen, és vállaltak szolidaritást a székelységgel.
Hirdetés

Szimbolikus politikai gesztussal emelték fel szavukat a sorozatos jogtiprásokkal szemben ma délután Nagyváradon: egy utcai villámcsődületet és egy rögtönzött sajtótájékoztatót követően kitűzték a székely zászlót Tőkés László európai parlamenti képviselő irodájának erkélyére. Több tucat szimpatizáns és érdeklődő vett részt az akcióban, melyet természetesen civil állambiztonságiak és éppen arra járó rendőrök is figyelemmel kísértek.

Az eseményen résztvevő Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke többek között elmondta: „(…) Érthetetlen az az elán, amellyel a magát szociáldemokratának mondó kormányzat küzd a magyar és székely nemzeti szimbólumok, például a székely zászló ellen. Ez is egyfajta kommunista visszarendeződés, ami ellen tiltakozni kell minden lehetséges fórumon és eszközzel”. Hangsúlyozta: a mostani akció nem más, mint a székelységgel való partiumi szolidaritás kinyilvánítása.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnöke szerint a kis lépések politikája oda vezetett, hogy Erdélyben, Romániában bármikor sérülhetnek a nemzeti kisebbségek jogai. Nemcsak a magyar autonómia szénája áll rosszul – miközben az RMDSZ kormányzati tényezőként lesi a hatalom asztaláról lehulló morzsákat –, hanem már a szólás- és véleményszabadság is veszélybe került a Ponta-kormány regnálása alatt, fogalmazott Csomortányi.

Hirdetés

A demonstráción többen Wass-kötetekkel jelentek meg, a résztvevők végezetül elénekelték a székely himnuszt.

Fotó: Mohácsi László Árpád

Hirdetés