Hatósági igen a Schweighofer erőművének

Újabb engedély a rétyi beruházásnak, újabb perre készülnek a civilek.
Hirdetés

A Kovászna megyei környezetvédelmi hatóság engedélyezte a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemének területére tervezett, biomasszát és a fafeldolgozásból származó hulladékot felhasználó erőmű megépítését. Gheorghe Neagu, a hivatal igazgatója elmondta: a terv húszoldalas dokumentumát két héttel ezelőtt közzétették a honlapjukon, de senki nem fogalmazott meg ellenvetést. Áprilisban pedig a témában közvitát szerveztek a rétyi községházán, de akkor sem szólalt fel ellene senki.

Időközben a Greenpeace környezetvédelmi szervezet kért tájékoztatást a létesítmény különböző műszaki paramétereiről, a környezetre gyakorolt hatásáról. „A környezetvédelmi hatóság időben válaszolt a beadványra, ezt követően állítottuk ki az erőmű megépítését jóváhagyó környezetvédelmi engedélyt” – magyarázta az intézményvezető. A következő lépésben a cégnek építkezési engedélyt kell kiváltania, melyet a Kovászna megyei önkormányzat állíthat ki.

Az erőmű megépítésére a Suceava megyei Radócon bejegyzett Bioelectrica Transilvania cég kért engedélyt a Kovászna megyei környezetvédelmi hivataltól. A cég által benyújtott dokumentáció szerint a megtermelt energiát a fűrészüzem működtetésére használják, a többlet pedig az országos energetikai rendszerbe kerül. A biomassza égetése során keletkezett gázt szűrőrendszeren keresztül engedik ki, a zajos turbinákat és pompákat pedig zárt helyen működtetik majd.

Toró Attila, az osztrák beruházást ellenző Indigó csoport tagja korábban leszögezte: a közmeghallgatás eddig is feleslegesnek bizonyult, ezért – akárcsak a rétyi üzem esetébena környezetvédelmi engedély kibocsátására vonatkozó döntést megtámadják a bíróságon.

Hirdetés