Gyilkossági kísérlet miatt nyomoznak a meglincselt romániai roma ügyében

Akár életfogytiglant is kaphatnak a francia lincselők.
Hirdetés

Emberölési kísérlet miatt indult nyomozás azon csoport tagjai ellen, akik múlt héten félholtra vertek egy romániai roma fiatalt a franciaországi Pierrefitte-sur-Seine-ben – jelentette Sylvie Moisson, az ügyben eljáró ügyész. Moisson kedden este leszögezte: barbár cselekedetről van szó, amelynek magánjellegű bosszú az indítéka.

Mint arról beszámoltunk, kedden került napvilágra, hogy múlt héten egy közel tizenkét fős csoport megjelent abban az elhagyatott ingatlanban, ahol a 16 éves romániai cigányfiú családjával és közel kétszáz másik romániai romával együtt megszállt, elvitték, bezárták, és úgy megverték, hogy kómába esett. A tett oka az volt, hogy őt gyanúsították meg egy korábban elkövetett rablással. Az ügyésznő szerint súlyos fejsérüléseket szenvedett, és nem biztos, hogy felépül.

A tetteseket akár életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik.

Victor Ponta miniszterelnök francia kollégájával, Manuel Vallsszal tárgyalt a Franciaországban meglincselt román állampolgárságú roma fiú esetéről. Erről maga Ponta beszélt, akit az Agerpres és a Mediafax hírügynökség idézett szerdán reggel. A miniszterelnök kijelentette, hogy az ilyen erőszakcselekményeket a lehető legszigorúbban kell büntetni.

A kormányfő elmondta: francia kollégájával folytatott telefonbeszélgetése során megbizonyosodott arról, hogy a francia hatóságok a legmagasabb szinten elítélik az esetet, s határozott szándékuk, hogy előkerítsék és megbüntessék a tetteseket. Ponta rámutatott: a francia hatóságoknak kötelességük, hogy tétovázás nélkül cselekedjenek az ilyen, intoleranciáról tanúskodó esetekben.

Az ügyben megszólalt Titus Corlăţean román külügyminiszter is, aki kijelentette: konkrét tetteket vár a francia hatóságoktól, egyúttal úgy vélte, hogy a kelet-európai bevándorlókkal szembeni támadások oka a közelmúltban intenzívebbé vált idegenellenes retorika.

 

Hirdetés