Nem tudta bevenni Brazília az aztékok erődjeit

A brazilok nem bírtak Mexikóval, az oroszok Dél-Koreával, a belgák meg csak alig Algériával. Focivébé, kedd.
Hirdetés

Ha ez így megy tovább, a fanatikus brazil szurkolók (vagyis gyakorlatilag az egész nemzet) Mexikót jobban utálja majd a továbbiakban, mint Argentínát: a Brazíliában zajló labdarúgó-világbajnokság csoportkörének második fordulójában, kedden, az A csoportban a házigazdák ismét csak nem bírtak az aztékokkal.

Igaz ugyan, hogy ezúttal nem mexikói győzelem született, mint a két évvel ezelőtti olimpia döntőjében, csupán egy 0-0-s döntetlen, de Brazíliában, közel 60 ezer őrjöngő brazil szurkoló előtt ez sem akármilyen teljesítmény az ötszörös világbajnok ellen.

A mexikói válogatottról azt amúgy nem lehetett elmondani, hogy támadó szellemű felállásban lépett pályára: öt védővel álltak fel, ami ismerve a brazilok lehengerlő stílusát, egyáltalán nem volt túlzás. Főleg úgy, hogy ez a felállás nem jelentett telivér bunkerfocit: a szélső játékosok felfutásaikkal gyakran segítették a támadásokat.

 

 

Nem akart Luiz Felipe Scolari brazil szövetségi kapitány sem a véletlenre bízni semmit: mivel az utóbbi években a Selecao meglehetősen sokszor pattant le Mexikóról, a brazilok is fegyelmezett védekezésre álltak be.

Ettől függetlenül az első húsz percet végig támadták, de a fegyelmezetten tömörülő mexikói védelem – na  meg az, hogy a tekintély megteremtése érdekében a mexikóiak mindenkit felrúgtak a saját térfelükön, aki sárga mezben volt – nem hozott gólt.

Az első húsz perc után aztán a mexikóiak elkezdtek kitámadgatni, és néhányszor sikerült is a kapu közelébe kerülniük, de csak távoli lövésekkel veszélyeztettek.

Nem így a brazilok, akik kétszer is betalálhattak volna, de Ochoa, a mexikói kapus élete meccsét játszotta: először Neymar közeli fejesét paskolta ki a gólvonalról, majd Paulinho lövését hárította.

A második félidőben megindultak a mexikóiak, mintha addig csak erre gyűjtötték volna az erőt, és igazán izgalmas, pörgős meccs kerekedett. Bár a kapu közelébe ezúttal sem igazán sikerült eljutniuk, egyre többször veszélyeztettek távolról, és Herrera lövésénél Júlio César kapusnak kellett a léc fölé tornásznia a labdát.

Begyújtották a rakétákat a brazilok is, de hiába vezettek villámgyors, sokpasszos támadásokat, a mexikói védelmen nem jutottak át – ha pedig igen, akkor Ochoa volt a helyén, mint Neymar és Thiago Silva helyzeteinél.

Így aztán marad a 0-0-s végeredmény, ami senkit se tévesszen meg: ilyen pörgős, látványos meccs utáni 0-0 kevés akad. Az eredmény amúgy azt jelenti, hogy a brazilok és a mexikóiak is 4-4 ponttal várják az utolsó, Kamerun, illetve Horvátország elleni csoportmérkőzést.

A csoport, 2. forduló:
Brazília-Mexikó 0-0
Fortaleza, Castelao Stadion, 60 ezer néző, v.: Cuneyt Cakir (török)

sárga lap: Ramires (45.), Thiago Silva (80.), illetve Aguilar (59.), Vázquez (64.)

Nyögvenyelősen nyertek a titkos favoritnak kikiáltott belgák

A belgák kimondottan pocsékul kezdtek az utolsó, H csoport első mérkőzésén: a titkos esélyesnek kikiáltott együttes abban a helyzetben találta magát, hogy futnia kellett az eredmény után Algériával szemben.

A nem túl acélos technikai tudással rendelkező észak-afrikaiak inkább a védekezésre koncentráltak, és a fegyelmezetten tömörülő védelem azzal kombinálva, hogy a belgák képtelenek voltak egy épkézláb támadást kidolgozni, oda vezetett, hogy egyszer csak hátrányba kerültek: egy kontra végén Vertonghen a belga tizenhatoson belül lerántotta Fegulit, a megítélt büntetőt pedig a sértett magabiztosan értékesítette.

 

A második félidőre aztán összeszedték magukat a Vörös ördögök, ami Mark Wilmots szövetségi kapitány cseréinek köszönhető. Az egyre sűrűbb és veszélyesebb belga támadások végén előbb a 65. percben beállt Fellaini egyenlített, háttal a kapunak állva fejelve  a labdát a léc alá, majd a végén a szünet után pályára lépő Mertens kemény lökettel szerezte meg a győztes gólt egy ellentámadás végén.

H csoport, 1. forduló:
Belgium-Algéria 2-1 (0-1)
Mineirao Stadion, 56 800 ezer néző, v: Marco Rodriguez (mexikói)
gólszerzők: Fellaini (70.), Mertens (80.), illetve Feguli (25., 11-esből)
sárga lap: Vertonghen (24.), illetve Bentaleb (34.)

Lanyha döntetlen az orosz-dél koreai összecsapáson

A H csoport második mérkőzésén az orosz és a dél-koreai válogatott debütált, és a mérkőzés színvonala alapján kijelenthető: jó, hogy késői időpontban, a mi időnk szerint éjjel egytől játszották. Egyik csapat sem brillírozott igazán, bár néhány próbálkozást mindegyik együttes neve mellé föl lehetett jegyezni, az első félidő gól nélkül telt el.

Aztán a második játékrész közepe táján Li Kun Ho egy távoli bombával vezetést szerzett az ázsiaiaknak – ez így mindenképpen jobban hangzik, mint az a tény, hogy a lövés pontosan Akinfejev tenyerébe csapódott, az orosz kapus azonban bravúros mozdulattal, a feje fölött a hálóba lepkézte a labdát.

A bekapott potyagól felélénkítette az oroszokat, akik néhány perc múlva Kerzsakov közeli lövése révén egyenlítettek is. A végéig már egyik csapat sem tudott betalálni, így testvériesen megosztoztak a pontokon.

H csoport, 1. forduló:
Oroszország-Koreai Köztársaság 1-1 (0-0)
Cuiabá, Pantanal Aréna, 40 ezer néző, v: Néstor Pitana (argentin)
gólszerzők: Kerzsakov (74.), illetve Li Kun Ho (68.)
sárga lap: Satov (49.), illetve Szon Hung Min (14.), Ki Szung Jung (30.), Ku Dzsa Csol (91.)

Mi várható ma?

Ma este héttől a B csoportban Ausztrália Hollandiával csap össze, tíztől pedig Spanyolország Chilével. Éjjel egytől az A csoportban Kamerun Horvátországgal játszik.

Hirdetés

Kép: www.fifa.com

 

 

 

Hirdetés