Romániai roma fiút bántalmaztak súlyosan Franciaországban

Lopás miatt verték félig agyon. Korábban többször is előállították vagyon elleni bűncselekmények gyanúja miatt.
Hirdetés

 

Egy betörés miatt tucatnyi ember meglincselt egy romániai roma fiút Párizs közelében, egy lakótelepen, az áldozat kómába esett – közölték kedden rendőrségi források.

A 16 éves fiú a családjával és más romákkal élt együtt Pierrefitte-sur-Seine egyik kiürített házában. Péntek este eszméletlen állapotban találtak rá egy bevásárlókocsiban a helyi lakótelep közelében, egy út mentén.

Az első rendőrségi vizsgálatok szerint a fiút mintegy tucatnyi ember megverte, mert a lakótelep egyik lakásában néhány órával korábban elkövetett betöréssel őt gyanúsították.

A hatóság szerint egy több emberből álló csoport elment érte a cigánytelepre, és erővel elhurcolták, majd bezárták egy pincébe, ahol ütni kezdték. A rendőrséget az áldozat anyja riasztotta, jelezve, hogy fiát elrabolták. Az életveszélyesen megsérült fiút egy párizsi kórházba vitték, ahol azóta kómában fekszik.

Michel Fourcade, a kisváros szocialista polgármestere szerint a roma fiút június eleje óta többször is előállították lopás gyanúja miatt. A polgármester azt is elmondta, hogy a városban az elmúlt hetekben több olyan gépkocsifeltörés és betörés történt, amelyekről a helyiek azt gyanítják, hogy romák követték el.

Még senkit sem vettek őrizetbe

A lincselés miatt a rendőrség mintegy harminc embert kihallgatott, de egyelőre senkit nem vett őrizetbe. A polgármester szerint a városban a lincselést követően sem alakult ki feszültség.

Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet szerint „ez a súlyos cselekmény a roma vagy romának feltételezett állampolgárokról kialakult kép riasztó romlását mutatja társadalmunkban, valamint azoknak a feszült viszonyoknak a látható eredményét, amelyek között a franciák élnek”. Benjamin Abtan, az EGAM nevű antirasszista európai mozgalom elnöke szerint „radikális beszédmódváltásra” és „a romákat érintő erőszak egyértelmű elítélésére” van szükség.

A romák jogait védő egyesületek szerint a cigányokkal szembeni erőszak növekedő tendenciát mutat. A dél-franciaországi Marseille-ben 2012 októberében helyiek felgyújtottak egy romatelepet, hogy elűzzék a cigányokat, 2013 májusában pedig az északi Hellemmes-ben rátámadtak egy útszéli pihenőhelyen tábort vert roma közösségre.

Betilthatják a koldulást a norvégok

Hirdetés

Eközben Norvégiában állami szinten próbálnak fellépni a roma bevándorlókkal szemben.

A skandináv ország betiltja a nyilvános helyeken való koldulást egy olyan törvénymódosítás alapján, amelynek vitáját hétfőn kezdték meg az oslói parlamentben. A bírálók szerint a vitatott intézkedés a roma bevándorlók ellen irányul.

A jobboldali kormány által beterjesztett törvénytervezet az idei nyártól lehetővé tenné az önkormányzatok számára, hogy helyi szinten megtiltsák a koldulást. A jövő év nyarától országosan is betiltanák a kéregetést.

Anders Anundsen norvég igazságügyi és közbiztonsági miniszter, a bevándorlás-ellenes jobboldali populista Haladó Párt tagja szerint összefüggés van a koldulás és a bűnözés, különösképpen pedig a zsebtolvajlás között. A hatóságok arról számoltak be, hogy Oslóban ugyanannyi zsebtolvajlást regisztrálnak, mint a hétszer több ember által lakott Berlinben.

A bírálók szerint az intézkedés elsősorban az északi országban élő romák ellen irányul. A norvég fővárosban 2012-ben összeírták a koldusokat, és a számba vett százkilencvennégy ember között mindössze hét volt norvég származású. A többség elsősorban roma származású román állampolgár volt – jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a román kéregetők jelentős része szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

 

Hirdetés