Kampányrajt tb-csökkentéssel

Szerdán terjesztheti a parlament elé a kormány a legújabb voksszerző tervét. Az elemzők és a vállalkozók szerint sem jó az intézkedés ennél sokkal többre.
Hirdetés

A társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentésénél hatékonyabb és szélesebb körű intézkedéseket várnak a kormánytól a Krónikának nyilatkozó erdélyi üzletemberek és gazdasági szakértők, akik között olyan is akad, aki szerint az októbertől tervezett intézkedés mindössze az őszi elnökválasztással összefüggő kampányfogás

A Victor Ponta miniszterelnök vezette kormány várhatóan szerdán terjeszti a parlament elé az öt százalékpontos tb-csökkentésre vonatkozó törvénytervezetét. A kormányfő hétfőn úgy nyilatkozott: a projekt egyhangúlag történő elfogadására számít, ugyanis felszólította az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjait, hogy pozitívan véleményezzék az adótörvénykönyv módosítására vonatkozó dokumentumot. A tervezetet előbb a szenátus, majd döntéshozó kamaraként – minden bizonnyal szeptember elején – a képviselőház vitatja meg.

„Az öt százalékpontos tb-csökkentésnek inkább politikai, semmint gazdasági tétje van, a Ponta-kormány ezzel a döntéssel villámrajtot hajtott végre az elnökválasztási kampányban” – vélekedett Ilie Şerbănescu makrogazdasági elemző. A szakértő kifejtette: a kabinet intézkedése egyértelműen a választási kampányról szól, miközben azt sem lehet tudni, hogy ősszel – amikor a terveket gyakorlatba kell ültetni – milyen összetételű lesz a kormány, hiszen a parlamenti többség törékenysége miatt politikai instabilitás jellemzi az országot.

Hasonlóan vélekedett az egyik kolozsvári kisvállalkozó is, aki lapunknak úgy nyilatkozott: az októbertől tervezett tb-csökkentésnek aligha lesz hatása a munkaerőpiacra. „Az adót kellene inkább csökkenteniük ahhoz, hogy tisztességesen lehessen vállalkozni, bár vállalkozói szempontból teljesen mindegy, hogy mit csökkentenek, úgyis minden pénz egy helyre megy” – panaszolta a cégvezető, aki a válság idején arra kényszerült, hogy elbocsássa munkakönyves alkalmazottait a magas adóterhek miatt.

A székelyföldi vállalkozók sem derűlátóbbak: véleményük szerint a kormánynak ennél több, illetve hatékonyabb eszköz is rendelkezésére áll a gazdaság élénkítésére, bár szerintük a tb-csökkentés is enyhén visszaszoríthatja a szürke- és feketegazdaságot.

Ha kíváncsi, hogy ki mit gondol, kattintson az alábbi linkre.

Hirdetés