Területrendezés közvita nélkül?

Aggódnak a civilek Liviu Dragnea legújabb rendelete miatt, attól tartanak, hogy ezentúl a lakosság és a civil szervezetek nem szólhatnak bele a területrendezési tervekbe.
Hirdetés

A civil társadalom élesen bírálja a Liviu Dragnea fejlesztési miniszter által kezdeményezett, a területrendezési tervek közvitára bocsátására vonatkozó rendeletet. A dokumentum eltörli azt a törvénycikkelyt, amely kimondja: semmisnek nyilváníthatók azok a területrendezési tervek, amelyek nem veszik figyelembe a kormányrendelet mellékletében rögzített, a közvita megszervezésére vonatkozó előírásait. Bár a rendelet kapcsán a vélemények megoszlanak, a civilek elsősorban amiatt aggódnak, hogy szervezeteiknek vagy az adott beruházás által érintett lakosságnak a törvény nem biztosít lehetőséget a nyomásgyakorlásra.

Hol itt a demokrácia?

Şerban Ţigănaş, a Romániai Építészkamara elnöke a Hotnewsnak úgy nyilatkozott: a rendelet – melynek kapcsán nem írtak ki közvitát – egyenértékű a demokráciától való eltávolodással, és csak azt a célt szolgálja, hogy „hivatalnokok zárt ajtók mögött dönthessenek közérdekű beruházásokról”.

Eddig sem vették különösen figyelembe a civilek véleményét, most azonban még nyilvánosságra sem kell hozniuk a területrendezéssel kapcsolatos módosításokat, hívta fel eközben a figyelmet a sepsiszentgyörgyi Toró Attila. A Holzindustrie Schweighofer Rétyre tervezett fűrészüzeme ellen folyamatosan tiltakozó Indigó csoport képviselője hangsúlyozta, eddig legalább átlátható volt a rendszer.

„Abban látom a legnagyobb veszélyt, hogy egy utca vagy éppen egy egész település lakói arra ébrednek, hogy olyan beruházást, építkezést, bontást engedélyeztek, amely nem szolgálja az érdekeiket, és ez ellen semmit sem tehetnek” – szögezte le Toró Attila.

Mégis lesz közvita?

Fülöp Otília, Hargita megye főépítésze viszont arra mutatott rá, a fejlesztési miniszter rendelete valójában azt hivatott kiküszöbölni, hogy ha az önkormányzatok eleget tettek a lakosság tájékoztatására vonatkozó kötelezettségüknek, de valaki utólag mégis úgy érzi, nem értesült a projektről, és nem ért azzal egyet, ne torpedózhassa meg azt arra hivatkozva, hogy nem tartották be a formai lépéseket a lakosság vitafolyamatba való bevonása során. „Ha valaki erre hivatkozva emelt kifogást, még a bíróság sem tárgyalta az ügyet, anélkül is semmisnek nyilváníthatták a rendezési tervet, ezt a túlburjánzott procedúrát próbálják leegyszerűsíteni” – magyarázta a szakember. A főépítész szerint a közvita nem marad el, továbbra sem kerülhető meg a lakosság véleménye.

Hasonlóképpen közvitákat ígér olyan esetekben, ha például tömbház építését kell jóváhagyni, vagy történelmi jelentőségű épületet zavarhat egy beruházás Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, akinek rendszeresen vannak annyira vitatott tervei, hogy több tucat felháborodott lakos megy a közvitákra.

További álláspontok az alábbi linkeken:

Hirdetés