Kelemen: az RMDSZ Pontát támogatja az államfőválasztáson

Mert szó nemes értelmében koalíciós partnerek.
Hirdetés

Az RMDSZ Victor Ponta miniszterelnököt, a szövetséggel koalícióban kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét támogatja a novemberi államfőválasztáson – jelentette ki Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Kelemen a hétvégén a DC News hírportálnak nyilatkozva beszélt arról, hogy az RMDSZ a szocialista politikust támogatná.

„Koalícióban vagyunk, a partnerség pedig bennünket mindig a szó legnemesebb értelmében kötelezett, és ha a dolgok jól mennek, ez a partnerség azt jelenti, hogy amennyiben indul, akkor Victor Pontát támogatjuk majd” – mondta Kelemen. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy amennyiben a PSD más jelöltet indít, akkor az RMDSZ azt is automatikusan támogatni fogja.

Kelemen arról is beszélt, hogy a szövetség állít ugyan jelöltet az első fordulóban, de nagyjából meggyőződése, hogy a végső győzelem Pontáé lesz. Annak kapcsán, hogy ki lesz az RMDSZ saját jelöltje, elmondta: nem kötelező, hogy a szövetségi elnök induljon a megmérettetésen, de ha a tagság zöme ezt akarja, akkor elindul az elnöki tisztségért.

Mint ismeretes, a március óta az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó PSD több ízben is soviniszta megnyilvánulásaival hívta fel magára a figyelmet. Már 2012-ben, akkor még a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) koalícióban úgy került hatalomra, hogy megbuktatta az amúgy az RMDSZ-t is soraiban tudó Ungureanu-kormányt, amiért az rendeletet fogadott el a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar főtanszékeinek létre hozásáról. Ezt követően kormánypártként valóságos hajtóvadászatot indított a magyar és székely jelképek ellen.

A soviniszta megnyilvánulások az RMDSZ kormányra lépése óta is folyamatosak. Bogdan Diaconu PSD-s képviselő az Adevărul napilap portálján futó blogján folyamatosan uszít a magyarok ellen, Titus Corlățean PSD-s külügyminiszter pedig június 4-én immár másodszor üdvözölte közleményben az 1920-as trianoni diktátumot.

Hirdetés

 

 

Hirdetés