Messi és Argentína hozta a kötelezőt

A lagymatagtól a fantáziátlanig: Argentína, Franciaország és Svájc se brillírozott, csak győzött. Még van hova felpörögniük.
Hirdetés

A jobban jegyzett sztárcsapatok papírforma győzelmét hozta a brazíliai labdarúgó-világbajnokság negyedik, vasárnapi játéknapja. Ez azonban a legkevésbé sem jelenti azt, hogy különösebben brillíroztak volna: a lagymatagtól a fantáziátlanig terjed a skála, amelyen leírható az argentin, a francia és a svájci válogatott teljesítménye.

A nap legsztárabb sztárválogatottja

Argentína volt, amely kelet-európai idő szerint éjjel egy órakor csapott össze a világbajnokságon először szereplő Bosznia-Hercegovinával az F-csoportban.

A gauchók a legkevésbé sem vették figyelembe, hogy újonccal van dolguk, igaz, első góljukhoz egy bosnyák játékos közreműködésére is szükség volt. Messi ívelt a harmadik percben egy szabadrúgást a tizenhatosba, Rojo megcsúsztatta a labdát, amely így éppen Kolasinacot találta el, akiről komótosan becsorgott a hálóba.

 

 

A meccs irama szempontjából nem jött különösebben jól a korai találat, a Messi vezérelte argentinok nem akartak különösebben meghalni a pályán, így néhány erőtlen bosnyák akción kívül nem sok minden történt.

A változatosság kedvéért a fordulás sem indult másképp, egyik együttes sem kápráztatta el a nézőket briliáns, villámgyors akciókkal.

Egészen a 65. percig, amikor Messi amolyan igazi messiset vilant: a bosnyák térfél közepén labdát kapott, megindult a kapu felé, egy kényszerítőzés után bevezette a játékszert a tizenhatos előterébe, ott a komplett védelemtől kezdve a lelátóig mindenkiből majmot csinált, majd laposan, a jobb kapufa érintésével védhetetlen lövést zúdított Begovic hálójába.

Itt akár le is lehetett volna húzni a rolót, de a végére csak összejött a bosnyákoknak a szépítés: Ibisevic egy kontra után Romero kapus alatt gurított a hálóba.

Argentína vélhetően a későbbi mérkőzésekre tartalékolja az erejét, Messi viszont a jelek szerint bomba formában van, ami jó hír az albiceleste drukkereinek.

Bosznia-Hercegovina sem vallott szégyent világbajnoki debütmeccsén, és ha már magyarként mással nem nagyon dicsekedhetünk, akkor mi is megemlítjük, hogy a bosnyákoknál pályára lépett a Ferencvárosban játszó Muhamed Besic, így 1994 óta először lépett vb-n pályára magyar klubban játszó futballista. Mondjuk, bennünket ez annyira nem vigasztal, de hát mit csináljunk, ha a magyar nemzeti tizenegy utoljára 1986-ban szerepelt vébén. És akkor is hogy.

F csoport, 1. forduló:
Argentína – Bosznia-Hercegovina 2-1 (1-0)
Rio de Janeiro, Maracana Stadion, 73 500 néző, v.: Joel Aguilar (szlovén)
gólszerző: Kolasinac (3., öngól), Messi (65.), illetve Ibisevic (84.)
sárga lap: Rojo (25.), illetve Spahic (63.)

Három francia gól és hondurasi mészárosok

A franciák amolyan igazi franciás első meccset játszottak Honduras ellen az E csoport nyitómérkőzésén, amelynek elején valamiért elmaradtak a himnuszok.

A Kékek már az elejétől uralták a játékot az enyhén szólva is szerény képességekkel rendelkező közép-amerikaiak ellen, akiknek taktikája nagyjából annyiban merült ki, hogy megpróbáltak a saját térfelükön, illetve a kapujuk előterében minden francia akciót rombolni. Vagy ha ez nem ment, akkor magukat a franciákat: egy adott pillanatban úgy tűnhetett a kívülálló számára, mintha a labdarúgást arra játszanák, hogy ki tudja az ellenfél több játékosát agyonrúgni.

A franciák mondjuk amúgy sem játszottak valami fantáziadúsan, és hiába támadtak végig, és hiába vitézkedett Valbuena, Griezmann vagy Debuchy, az is benne volt a levegőben, hogy megalázó döntetlent érnek el az enyhén szólva szerény képességű ellenfél ellen, vagy akár ki is kaphatnak.

A mentőangyal a hondurasiak egyik legjobbja, Wilson Palacios személyében érkezett, aki az első félidő végén teljesen fölöslegesen, egy rögbimegoldással feldöntötte a labdát éppen megkapó Pogbát a hondurasi tizenhatoson belül, amiért egyrészt tizenegyest ítéltek, másrészt megkapta a második sárga lapját, így a hondurasiak emberhátrányba kerültek, a büntetőt pedig Benzema kíméletlenül bevágta.

A fordulás után mindezek fényében még nyomasztóbbá vált a francia mezőnyfölény, és végre igazán hasznát lehetett venni a most először szereplő számítógépes gólvonal-technológiának: Benzema durrantott kapura közelről, a labda azonban a bal kapufát találta el, majd Valladares kapushoz pattant, aki némi szerencsétlenkedés után összekanalazta.

A technika gólt jelzett, az ismétlésnél azonban az látszott, hogy a kapufáról kifelé vágódott a labda. Ekkor a hondurasi közönség, illetve a francia ellendrukkerek egy emberként hördültek föl, mondván: az egész elektronika mehet a levesbe, de a folytatás megmutatta, hogy tényleg gól volt, csak nem Benzema lövése nyomán, hanem Valladares pofozta be a labdát a kapuba, amikor megpróbálta begyűjteni. Kár amúgy, mert az egész hondurasi mezőnyből ő volt kiemelkedően a legjobb.

 

 

A végére azért Benzema csak berúghatta a második gólját, így a Kékek 3-0-ra lépték le Hondurast. A nagyarányú győzelem ellenére azonban kijelenthető: ezzel a játékkal komolyabb ellenfél ellen nem sokat érnek. Mondjuk, lehet, hogy akkor már ők sem ezt a játékot erőltetik majd.

E csoport, 1. forduló:
Franciaország-Honduras 3-0 (1-0)
Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 40 000 néző, v.: Sandro Ricci (brazil)
gólszerző: Benzema (45., 72., előbbit 11-esből), Valladares (48., öngól)

piros lap: W. Palacios (43.)
sárga lap: Evra (7.), Pogba (28.), Cabaye (47.), illetve W. Palacios (28., 43.), O. B. Garcia (53.), Garrido (83.)

A multikulti Svájc legyűrte Ecuadort

Svájcot általában sötét lóként szokták emlegetni a nemzetközi tornákon, mert az is bennük van, hogy titkos esélyesek, de az is, hogy megszégyenülten távoznak. A velük kapcsolatos sztereotípiák egyik alapdarabja még a svájci retesz, azaz a szinte feltörhetetlen védelem.

Ezekhez most még egy hozzáadódik, hogy a kantonok népének válogatottjában épp svájci németből, franciából, olaszból vagy rétorománból van a legkevesebb. Van viszont benne török, albán és délszláv, amitől meglehetősen érdekesen cseng a „nemzeti tizenegy” meghatározás.

Mindemellett a svájci válogatott sem égett le az E csoport nyitómeccsén, igaz, ahhoz, hogy viszonylag jó iramú legyen a mérkőzés, az kellett, hogy a meglehetősen lagymatag kezdést követően Ecuador szerezze meg az első gólt.

 

 

Valencia egy, a tizenhatosba beívelt szabadrúgást követően fejjel szerezte meg a vezetést, emiatt a svájciaknak támadniuk kellett. A szünetig ennek nem sok eredménye volt, a fordulás után azonban a szünetben beállt Mehmedi egy szöglet utáni fejesgól révén kiegyenlített.

Svájc ezek után nagyon hajtott a fordítást jelentő gólért, de az nagyon nem akart összejönni. Egészen a 93. percig, amikor az ecuadori Arroyo egy támadás végén már a svájci tizenhatoson belülre gyalogolt a labdával, de ahelyett, hogy rálőtte volna, elkezdett körülményeskedni, így Behrami becsúszva szerelte, majd a labdával megindulva az sem zavarta, hogy felvágták, gyorsan felpattant, a játékvezető így előnyszabályt intett, lepasszolta a labdát, a kontra végén pedig a védőket lefutó Seferovic – akit Mehmedihez hasonlóan szintén csereként küldött a pályára Ottmar Hitzfeld – közelről a léc alá vágta a fordítást jelentő svájci gólt.

E csoport, 1. forduló:
Svájc-Ecuador 2-1 (0-1)
Brazíliaváros, Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 40 000 néző, v.: Ravsan Irmatov (üzbég)
gólszerző: Mehmedi (47.), Seferovic (93.), illetve E. Valencia (22.)
sárga lap: Djourou (84.), illetve Paredes (53.)

Mi várható ma?

Ma este hét órától a G csoportban Németország Portugáliával, éjjel egytől pedig Ghána az Egyesült Államokkal csap össze. Tíztől az F csoportban Irán Nigéria ellen lép pályára.

Címlapkép: www.fifa.com

 

Hirdetés