Negyvenkilenc ukrán katonával végeztek egy légitámadásban

Ez a legtöbb áldozatot követelő incidens, mióta a harcok folynak Ukrajnában.
Hirdetés
Lelőttek egy IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgépet szombatra virradóan a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében, 49 emberel a fedélzetén – közölte az MTI. A gép éppen a luhanszki repülőtér felé közeledett. A Reuters szerint senki nem élte túl a támadást, az ukrán védelmi miniszter már együttérzését fejezte ki a halottak családjainak.
 
Kijev az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé a támadásért. A minisztérium közölte, hogy a repülő katonákat, valamint felszerelést és ellátmányt szállított. „A terroristák orvul nagy kaliberű gépfegyverrel lőttek” – fogalmazott szombat reggel ismertetett közleményében a védelmi minisztérium.
 
Az ukrán hadsereg éppen az előző nap foglalta vissza Mariupol várost az oroszbarát szakadár lázadóktól. Luhanszkban és környékén – csakúgy, mint Donyeckben – hetek óta tart az ukrán hadsereg „terrorellenes hadművelete” az ottani oroszbarát szeparatisták ellen, akik kikiáltották a „luhanszki népköztársaságot”.
 
Hasonlóan véres május elején Odesszában történt, amikor 32 ember bennégett a Molotov-koktélokkal felgyújtott szakszervezetek házában és 10-en elestek a városban zajló harcokban. A hivatalos ukrán vizsgálatok szerint az épületben bennégett embereknek kloroformmérgezés okozta a halálát.
 

Luhanszk a főként orosz nyelvű Luhanszki terület közigazgatási központja. 

Hirdetés