Tőkés csillaga: panasszal indult a per

El is kezdődött, meg nem is az a közigazgatási per, amelyet Tőkés László EP-képviselő indított a román állami kitüntetésének visszavonásáról hozott becsületbírósági határozat ellen.
Hirdetés

Az első tárgyaláson ugyanis a becsületbíróságot védő Lucian Bolcaş ügyvéd – aki korábban a nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) szenátora volt – azzal érvelt, hogy a határozat nem minősül közigazgatási jellegűnek, ezért szerinte a felperes panasza elfogadhatatlan. A bíróságnak először a panasszal kapcsolatos kifogásról kell döntenie, ezt követően kezdődhet el érdemben a tárgyalás.

Tőkés László a romániai rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrendet, amelynek visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés tavaly Tusnádfürdőn felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje az MTI-nek elmondta: a becsületbíróság határozata azért volt törvénytelen, mert a vonatkozó jogszabály szerint olyan személytől vonható meg a kitüntetés, aki tettei révén válik erre méltatlanná. Kincses szerint a nyilatkozatok nem sorolhatók a tettek közé.

Traian Băsescu román államfő korábban kijelentette, hogy a kitüntetés megvonásáról csak azt követően dönt, ha véget ér ez a bírósági eljárás.

Hirdetés