Jövedelmezőbbek a külföldön dolgozók, mint a befektetők

Szorgalmasak voltak a külföldön dolgozó román vendégmunkások: még mindig ők jelentik a román gazdaság egyik húzóágazatát.
Hirdetés

Több pénzt küldtek haza a külföldön dolgozó román állampolgárok, mint amennyit a külföldiek befektettek az országban. Összesen 4,2 milliárd euróról beszélhetünk.

Érdekesen alakult viszont a „küldő országok” rangsora, hiszen miközben a legnagyobb diaszpóra változatlanul Spanyolországban, a legnagyobb összeg, több mint 900 millió euró Olaszországból érkezett, igaz, ott is elég sok román állampolgár keresi a napi betevőt. A második-harmadik helyen Németországot és az Amerikai Egyesült Államokat találjuk, Spanyolország pedig idén alig a negyedik 400 millió euróval. 2005 és 2010 között az eperszedők Mekkája még a rangsor második helyén állt, az országban regisztrált magas munkanélküliségi ráta erőteljesen kihatott a román közösségre is.

A változás oka a Román Nemzeti Bank (BNR) szakemberei szerint az, hogy eltérő profilú román állampolgárok dolgoznak a különböző országokban. Amerikában ugyanis – bár szám szerint kevesebb román állampolgár dolgozik, mint Spanyolországban – a lehető legképzettebb emberekről van szó, így lényegesen magasabb fizetést vihetnek haza, mint eperszedő honfitársaik. És ez nem csak Spanyolországra vonatkozik, valamennyi dél államban – Olaszországot, Portugáliát, illetve Görögországot sorolhatjuk még ide – kevésbé képzett a Romániából érkezett munkaerő, így a béreik is alacsonyabbak.

Képzettség tekintetében az Egyesült Államok után Németország, Franciaország és Nagy-Britannia következik, így ezekben az országokban is magasabb a román állampolgárok átlagfizetése.

Összességében véve egyébként tavaly több mint 200 millió euróval küldtek kevesebb pénz haza a külföldön dolgozók, mint egy évvel korábban. A válság begyűrűzése előtti évben, 2008-ben pedig ez az összeg még elérte a 7,8 milliárd eurót.

Hirdetés