Átszambáztak Horvátországon a brazilok

FRISSÍTVE: nyilatkozatok. Ha nem is könnyed, de papírforma, kétgólos brazil győzelmet hozott a focivébé nyitómeccse. Meg az első, a meccs sorsát befolyásoló bírói hibát.
Hirdetés

Öngól, kétgólos brazil győzelem és egy orbitális bírói tévedés – nem lehet azt mondani, hogy eseménytelenül zajlott a brazíliai labdarúgó világbajnokság nyitómeccse, amelyet a házigazdák kelet-európai idő szerint csütörtökön este 11-től játszottak a horvátok ellen Sao Paulóban.

A 20. vébé első mérkőzése előtt még szokás szerint megtartották a mintegy 25 perces nyitóünnepséget is, amelyen meglepő módon Brazília természeti szépségeit és kulturális jellegzetességeit mutatták be allegorikus, jelmezes figurák.

Kezdődött a vizekkel

és a jellegzetes növényekkel, amelyek közül a legemlékezetesebbek a fák voltak, a jelmezek ugyanis határozottan A gyűrűk ura erdőpásztorait, az enteket idézték, mivel olyan peckesen lépdeltek, mintha épp most mosták volna le a föld színéről Vasudvardot Sarumanostul, orkostul.

Az amúgy meglehetősen fantáziátlan ünnepség végén a pálya közepén álló, hatalmas, villódzó gömb – na jó, legyen labda – szétnyílt, mint egy lótuszvirág, a közepéből pedig Jennifer Lopez és két helyi érdekű sztár bukkant elő, hogy előadják a világbajnokság hivatalos dalát. A pocsék hangosítás miatt a tévéközvetítésben gyakorlatilag alig lehetett valamit hallani, illetve érteni, de lehet, hogy tulajdonképpen így jártunk jobban.

Aztán jó egy óra múlva elkezdődött a nyitómeccs, amelyen a horvátok egyáltalán nem úgy léptek pályára, mint akik megilletődtek az ötszörös világbajnok ellenféltől, akit ráadásul közel

hatvanezer fanatikus szurkoló biztat.

Igaz ugyan, hogy a brazilok birtokolták többet a labdát, de a jól védekező horvátok kontrákból veszélyesebbek voltak. Olyannyira, hogy a 11. percben egy labdaszerzést követően Olic végigsprintelt az oldalvonal mentén a baloldalon, majd az ötös előterébe passzolt, ahol Perisic ugyan elbénázta a lövést, de a horvát csatárokkal visszafutó Marcelo már nem: udvarias házigazdához illően a saját kapujába passzolta a labdát.

A brazilok  ettől kissé aktívabbak lettek, de legnagyobb sztárjuknak, Neymarnak egyelőre csak egy sárgára futotta. Aztán a 29. percben mégiscsak megmutatta, miért bízik benne 200 millió brazil jobban, mint az isteni gondviselésben: a kaputól mintegy 30 méterre kapott labdával az őt érdeklődéssel figyelő horvátok gyűrűjében begyalogolt a tizenhatos előteréig, majd bal lábbal nem túl erős, de annál védhetetlenebb lövést eresztett meg: a labda a bal kapufa tövéről vágódott a hálóba.

A fordulás után leült a meccs, a horvátok már úgy játszottak, hogy nekik az x is jó, a brazilok pedig hiába játszottak nyomasztó mezőnyfölényben, nem tudták feltörni a horvát védelmet. Ekkor azonban – hiába, a japánok híresek az udvariasságukról – a segítségükre sietett Nisimura Juicsi játékvezető, aki úgy kajálta meg Fred tizenhatoson belüli műesését, mintha egy szép adag ízletes szusi lett volna, és tizenegyest fújt. A büntetőt Neymar valami hihetetlenül furcsa technikával, egy ideig a labda előtt totyorogva végezte el a 71. percben, Pletikosa kapus pedig valami hihetetlenül furcsa technikával védte be a hálóba.

A horvátok ezt követően megpróbáltak egyenlíteni, de számos helyzetük közül egyet sem tudtak értékesíteni, és ahogy ez lenni szokott, a brazilok büntettek: a 91. percben Oscar lódult meg, és a horvát védelmet lekontrázva beállította a 3-1-es végeredményt.

Összességében elmondható, hogy a brazilok ugyan nem érdemtelenül nyertek, hiszen többet volt náluk a labda, és aktívabban támadtak, de azért nem volt annyira sima a győzelem, ahogy az az eredmény alapján tűnik. Igaz, a Selecao vélhetően az egyenes kieséses rendszerre időzítette a csúcsformát, a horvátok meg valószínűleg még az átdorbézolt estéken, számos tudatmódosító szer hatása alatt sem gondolták komolyan, hogy majd pont a brazilok elleni győzelemmel alapozzák meg a csoportból való továbbjutást.

Kovac: ez cirkusz. Scolari: tizenegyes volt

Mondjuk, ettől még idegösszeomlás közeli állapotba kerültek Nisimura sporttárs játékvezetői kvalitásaitól. Niko Kovac horvát szövetségi kapitány dühösen kommentálta a tizenegyest. „Ha így folytatódik a világbajnokság, átmegy cirkuszba. Ha továbbra is befújják az ilyen tizenegyeseket, akkor nagy a baj. Úgy emlékszem, futballmérkőzést játszottunk, és a labdarúgás szabályai mindenkire nézve egyformák. A FIFA logójában benne van a tisztelet szó. A tisztelet mindkét csapatnak… Fura meccs volt a mai, nem vitás. Ha bárki is úgy látta a nézőtéren, hogy ez tizenegyes volt, akkor emelje fel a kezét! A világon két és félmilliárd ember látta, hogy nem volt az!” – méltatlankodott.

Luiz Felipe Scloari, a brazilok szövetségi kapitánya azonban más meccset látott. „Tízszer visszanéztem a kérdéses szituációt, és mind a tízszer úgy láttam, hogy tizenegyes volt.  A bíró is így látta, és az ő dolga, hogy döntsön az ilyen helyzetekben. Megdicsérem a fiatal csapatomat, mert – annak ellenére, hogy a legtöbben első világbajnokságukon játszanak – remekül reagáltak a korán bekapott öngólra, és nagyszerűen dolgozták fel a hatalmas nyomást, amely a közvélemény részéről rájuk hárul” – mondta.

A csoport, 1. forduló:
Brazília-Horvátország 3-1 (1-1)
Sao Paulo, Corinthians Aréna, 62 600 néző, v.: Nisimura Juicsi (japán)
gólszerzők: Neymar (29., 71., utóbbit 11-esből), Oscar (91.), illetve Marcelo (11., öngól)

Kép: www.fifa.com

 

Hirdetés