Túlad az állam az Electricán

Tőzsdén privatizálják az áramszolgáltatót. Részvényeinek 51 százalékát adja el az állam, ha legalább 435 millió eurót tud keresni rajta. Az Electrica szépen tejel.
Hirdetés

A kormány szerdán elfogadta az Electrica S. A. Bucuresti állami tulajdonban lévő áramszolgáltató privatizációs stratégiáját, amely szerint a részvények 51 százalékát tőzsdén értékesíti.

A döntést Răzvan Nicolescu, energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be a kabinet szerdai ülése után. Közölte, hogy az állam akkor hagyja jóvá a többségi részvénycsomag eladását, ha sikerül legkevesebb 435 millió euróért értékesíteni a csomagot. Egy részvény kikiáltási ára minimum 11 lej lesz, maximum 13,5 lej.
 
A részvények nagy részét a bukaresti értéktőzsdén bocsátják ki. Nicolescu szerint ezzel a lépéssel a kormány támogatni akarja a hazai tőzsdepiacot, emellett az állami vállalat átláthatóságát és hatékonyságát is növeli. Az állami áramszolgáltató tekintélyes kintlevőségeinek nagy részét behajtották, hogy a vállalatot vonzóvá tegyék a befektetők számára. 
 
Az 51 százalékos többségi részvénycsomag 85 százalékát intézményi befektetők vásárolhatják meg, a többi 15 százalékot egyéni befektetők. Ez utóbbiak részesedése legtöbb 22 százalékra nőhet, ha lesz megfelelő érdeklődés részükről az Electrica részvényei iránt – tette hozzá a miniszter.
 
A 3,5 millió ügyféllel rendelkező, Románia déli és dél-keleti részét, valamint egész Erdélyt lefedő állami áramszolgáltatónak tavaly 243,4 millió lej (55 millió euró) nyeresége volt, ami mintegy egyharmaddal volt kevesebb a 2012-ben jegyzett profithoz képest.
 
Fotó: electrica.ro

Hirdetés