Népszavazhat Szentmárton a palagázról

De a kitermelés betiltása nem ér. És ha le is szavazzák a lakosok a palagázkutatást, a kormány ezt nem köteles figyelembe venni.
Hirdetés

Döntött a Bihar megyei bíróság: Szentmárton kiírhat népszavazást arról, hogy a lakosok szeretnének-e palagázfeltárást és -kitermelést a községben – írja a Krónika. 

A szentmártoni önkormányzat két határozatot hozott, mindkettőt megtámadta a Bihar megyei prefektus. Egyik a referendumot írta ki, a másik betiltotta a palagáz feltárását és kitermelését a község területén, amelybe beletartozik Félixfürdő és Püspökfürdő. 
 
A megtámadott tiltást a bíróság érvénytelenítette, és megerősítette a prefektus álláspontját, amely szerint az alkotmány alapján a talajban lévő készletek az állam tulajdona, nemzeti érték, így annak sorsáról nem dönthet a helyi közösség. A polgármester valószínűleg fellebbezést nyújt be az ítélet ellen.
 
Lucian Popuş, a Félüxfürdőt és Püspökfürdőt magában foglaló Szentmárton polgármestere már akkor kezdeményezte a projekt megakadályozását, amikor a kormány zöld utat adott az Országos Ásványkincshatóság (ANRM) és az orosz Gazprom leányvállalatával, a szerb NIS Petrommal partnerségben álló kanadai East West Petroleum Corporation közötti megállapodásnak
 
A polgármester korábban petícióval fordult a kormányhoz, amelyet több mint négyezren írtak alá. Azt kérte, hogy a termálvízben és ásványokban gazdag altalajú Félixfürdőt vegyék ki a palagáz miatt koncesszióba adott területek közül.

Hirdetés