Nem tudni, mikor lesz kész az RMDSZ autonómiastatútuma

Nem hogy azt nem tudjuk megjósolni, mikor lesz autonóm a Székelyföld, azt se merjük megbecsülni, mikorra készül el az RMDSZ által kidolgozott statútum.
Hirdetés

Tulajdonképpen nincs is határidő az RMDSZ által kidolgozott autonómiastatútum benyújtására a román parlamentbe, és még mindig sok a kérdőjel – derült ki Márton Árpád parlamenti képviselői sajtótájékoztatóján a Székely Hírmondó beszámolója szerint. Mint a lap újságírója emlékeztet, Kelemen Hunor szövetségi elnök tavaly még arról beszélt, hogy a dokumentumot közvitára bocsátják, majd decemberig benyújtják a döntéshozók elé, azóta azonban a határidő idén márciusra, majd júniusra csúszott, aztán szeptembert is emlegetni kezdték, ahhoz, hogy most már megjelölni sem tudnak semmiféle határidőt.

Márton Árpád sajtótájékoztatóján elmondta: a statútumnak négy változatát is kidolgozták, kezdve az olyantól, amely teljes egészében ráépíthető a most érvényben lévő alkotmányra és jogszabályokra az egészen „meredek”, mindennel „szembemenő” változatig. A legnagyobb vitát az váltja ki, hogy mire vonatkozzon a statútum, mi is tulajdonképpen a Székelyföld – mondja a képviselő. „Való igaz, hogy a történészek sem alakítottak ki egységes álláspontot, így minden változat mellett vagy ellen fel lehet hozni érveket, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy bizonyos területeken azóta erősen megváltozott a lakosság etnikai összetétele, de erre lehet megoldást találni” – véli Márton Árpád, aki szerint minden változatban meg kellett mondani, hogy milyen területre érvényes, de az is benne van, hogy az egyes területeknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy népszavazáson döntsenek arról, akarnak-e az autonóm Székelyföldhöz tartozni vagy sem.

Nincs viszont még egyértelmű álláspont arról, hogy miként viszonyuljon a tervezet az alkotmányhoz, és arról is csak homályos elképzelések vannak, hogy milyen jogokat kell kodifikálni az itt élő románságnak. Ezzel kapcsolatban leginkább Dél-Tirol példáját szokták emlegetni, de Márton Árpád szemlátomást nincs meggyőződve arról, hogy mindazok, akik ezt hangoztatják, tisztában is vannak az észak-olasz tartományban hatályos kőkemény vétószabályokkal.

A képviselő szavaiból ítélve beláthatatlan ideig eltarthat, amíg a tervezet elnyeri végleges formáját.

Mint ismeretes, a statútumról belső vita zajlik éppen az RMDSZ és az MPP képviselőiből álló munkacsoportban. Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke június elején úgy vélekedett, a legújabb változat szerint őszre tervezik a dokumentum véglegesítését és parlamenti beterjesztését. Sok vita várható azonban addig még, mivel a polgáriak már korábban jelezték, hogy ők az SZNT által kidolgozott autonómiastútumot tekintik alapnak, és azt is közölték, hogy csak a történelmi Székelyföldet tudják elképzelni autonóm területként, nem tartják elfogadhatónak a három megyére kidolgozott változatot.

Hirdetés