Mutasd a maszkodat, megmondom, ki vagy!

Törtek-zúztak péntek este a nagyváradi Moszkva Kávézóban. Még mielőtt egy vad bulit vizionálnál: mindez egy művészeti projekt keretében történt.
Hirdetés

„Hardcore” művészeti eseménynek lehettek szem-és fültanúi a váradi kultúrafogyasztók péntek este a nagyváradi Moszkva Kávézónak is otthont nyújtó Sonnenfeld-bérpalota egyik elhagyatott helyiségében: Ivácson Rebekka Concealment című művészeti projektjével ismerkedhettek meg, melynek fő témája a rejtőzködés, az álarcok mögé bújás volt.

A színészek által bemutatott performanszban egy egymásnak háttal álló férfit és nőt láthattunk, akik maszkokat próbálgatnak. Tudják, hogy nincsenek egyedül, érzik egymás jelenlétét, de nem mernek megfordulni. Egymás megismerésének kielégíthetetlen vágya, az „eltitkolt ének játéka” ingerültségbe csap át, hiszen egyik maszk sem felel meg annak, amit egymáson/egymásban látni szeretnének. Nem marad más választás, mint darabokra zúzni az összes maszkot – a happy end tehát elmarad.

      

 
Az erőteljes, impulzív, olykor agresszív performansz üzenetét maga a művész a következőképpen összegezte: „Az ismerkedés folyamatával, férfi és nő kapcsolatával, az eltitkolt ének játékával szembesülünk. A maszk az arc teljes vagy részbeni eltakarásával fontos szerepet játszik az identitás megváltoztatásában. Kettős jelleg határozza meg, önmagunk és álarcunk paradoxonja – a kettő nem látható egyszerre a valóságban, itt mégis megférnek egymás mellett”.       

Hirdetés