Prostikat és drogot a GDP-be!

Ha már másképp nem lehet a gazdasági mutatókat feltornászni. Előbb-utóbb a heroin-csempészethez is számlaképesség kell.
Hirdetés

Az illegális tevékenységekből – mint például a prostitúció, a kábítószer-fogyasztás vagy a cigarettacsempészet – származó jövedelmeknek is szerepelniük kell a bruttó hazai termékben (GDP) egy új, Európa valamennyi országára érvényes rendelkezés szerint. Ugyanakkor nem csak ezentúl fognak az új módszertan szerint számolni, hanem 2012-ig visszamenőleg is belekalkulálják ezeket a tevékenységeket a GDP-be. A frissített, két évvel ezelőtti adatokat szeptemberben ismertetik – közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A szakemberek azonban nem számítanak látványoson különbségre, szerintük legtöbb 0,2 százalékkal nő majd a hazai össztermék.

(Úgy látszik, hogy még az illegális tevékenységek terén is messze elmaradunk a fejlettebb országoktól, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat úgy számol, hogy Finnország és Svédország esetében például a bővülés mértéke eléri a 4-5 százalékot, Nagy-Britanniában pedig az előzetes becslések szerint csak a drogot és a prostitúciót számolva is 0,8 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani.)

2012-ben a román GDP 586,74 milliárd lej volt, a 0,2 százalékos többlet tehát 1,17 milliárd lejt, azaz –az abban az évben regisztrált átlagos 4,45 lej/eurós árfolyamon – 263,7 millió eurót jelentene.

Adriana Ciuchea, a statisztikai hivatal illetékese úgy véli, az évek során még várhatóan le fog tisztulni a számolási mechanizmus, jelenleg objektív korlátok vannak például a más európai országokba irányuló kábítószer-csempészet és prostitúció bruttó hozzáadott értékének megbecsülése tekintetében.

A szakember szerint ugyanakkor például a luxus kategóriába besorolt prostitúció terén is létezhetnek különbségek a GDP-hozzájárulás kiszámolásakor, hiszen nehéz elkülöníteni az örömlányokat az eltartott nőktől.

Mostanáig sem maradt ki egyébként a bruttó hazai termékből minden, ami illegális, a statisztikai hivatal 1995 óta már belefoglalja a GDP-be az úgynevezett „észrevétlen gazdaság” becsült teljesítményét – ebbe a kategóriába tartozik minden olyan tevékenység, ami amúgy törvényes lenne, ám illegális körülmények között bonyolítják le. Az elmúlt években ez elérte a GDP 22-23 százalékát is.

Hirdetés