Üdvözölte Corlățean a trianoni békeszerződést

Jó lehet ma román külügyérnek lenni: nincs jobb dolguk, mint 94 évvel ezelőtti békediktátumokat éltetni. Eredeti stratégia a magyar-román megbékélés előmozdítására, annyi szent.
Hirdetés

Nyilatkozatban üdvözölte szerdán a trianoni békeszerződés 94-dik évfordulóját Titus Corlățean külügyminiszter. „Ez a szerződés egyebek mellett az 1918. december elsején megvalósult Nagy Egyesülés nemzetközi elismerését is jelentette (…) A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz való visszatérését szentesítette, hanem az itt többségben élő románok polgári és politikai jogait is elismerte” – hangsúlyozta a román diplomácia vezetője a szaktárca honlapján közzétett kommünikében.
Hozzátette: a trianoni békeszerződés által megvalósult az Osztrák–Magyar Monarchia népeinek önrendelkezése, amely lehetővé tette, hogy a területén élő nemzetek megalakíthassák saját nemzetállamaikat az első világháború után. A dokumentum szerint elfogadhatatlan, hogy ma bárki át akarja írni a történelmet, vagy revizionista álláspontokat hangoztasson, különösen az ukrán válság körülményei között.
„Másfelől a magyar kisebbség képviselőinek részvétele az utóbbi években Románia egymást követő kormányaiban olyan megoldási modellt jelent a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek problémáira, amelyet rendkívül nagyra értékelnek az Európai Unióban” – vélekedett Corlățean. A bukaresti kormány szükségesnek tartja a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség európai szellemű folytatását, ami mindkét ország állampolgárainak hasznára válik – zárul a külügyminiszter közleménye.

Hirdetés