Felmosta a padlót Romániával az Európai Bizottság

Nagyon sok a gond Romániában, sőt, tulajdonképpen semmi sincs rendben. Legalábbis ez derül ki a brüsszeli testület jelentéséből.
Hirdetés

Románia továbbra is erősen ellenáll a korrupcióellenes intézkedéseknek, magas fokú az adócsalás, egyre csökken a háztartások bevétele, nő az egyenlőtlenség a fizetések között, a közigazgatás nem elég hatékony – ezek a legfőbb kihívások, amelyek továbbra is az ország előtt állnak az Európai Bizottság szerint. A brüsszeli testület szerint Romániában nagyok a hosszú távú fenntarthatósági kockázatok, ennek egyik fő oka pedig a lakosság elöregedésével járó költségek növekedése. Aggódnak például a nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatt olyan körülmények között, hogy igen alacsony a társadalombiztosítási hozzájárulást fizető foglalkoztatottak aránya annak haszonélvezőihez viszonyítva.

Az egészségügyi költségvetés kockázatait növeli továbbá, hogy a hatóságok nem használják elég hatékonyan a rendelkezéseikre álló erőforrásokat, a „hálapénzek” széleskörű használata pedig továbbra is negatívan befolyásolja a rendszer hozzáférhetőségét, hatékonyságát, illetve minőségét. A jelentéstevők emlékeztetnek, a hatóságok útjára indították az ágazat reformjait, de további erőfeszítésekre van szükség.

Nem működőképes teljes mértékben ugyanakkor a testület szerint az oktatás minőségének javítását célzó stratégia sem, ennek fő oka, hogy nem áll rendelkezésre elegendő emberi és anyagi erőforrás.

Uniós szinten még mindig Romániában a legmagasabb az iskolaelhagyás aránya. Ugyanakkor a rendszer másik nagy gondja, hogy az oktatás különböző szintjein a diákok által elérhető szakokat továbbra sem hangolják össze a piac igényeivel, ami pedig a munkanélküliségi ráta növekedéséhez járul hozzá. Nagy teher az állam számára emellett a szegények számának folyamatos emelkedése: miközben a foglalkoztatottsági ráta nagy vonalakban állandó maradt, egyre csak csökken a háztartások bruttó bevétele, főként a többgyerekes családok a kitettebbek.

Az Európai Bizottság által kiadott dokumentum egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt időben ugyan valamelyest növekedett a rendelkezésre álló európai uniós források lehívása, azonban Románia továbbra is az utolsók között kullog a tagálla­mok sorában. Gondot okoz továbbá az is, hogy a közbeszerzéseket szabályozó jogszabályi környezet nem elég stabil és nem is koherens.

Nem segíti ugyanakkor a rendszer hatékony működését az sem, hogy a korrupció és az érdekellentétek továbbra is átszövik annak minden szintjét, nem megfelelő az átláthatóság és a kiszámíthatóság sem.

A gondokat alaposan kielemezve az Európai Bizottság illetékesei végül nyolc ajánlást fogalmaztak meg a romániai hatóságoknak, amelyeket a 2014–2015-ös időszakban kell gyakorlatba ültetniük.

Ezekről, illetve további kockázatokról az alábbi linken olvashat.

Hirdetés