Beégett a kormány az üzemanyagadóval

Persze, hogy nem nőnek a költségvetési bevételek az adóemelés után. Inkább kevesebb üzemanyagot vásárolunk.
Hirdetés

Visszaütött az üzemanyag adójának emelése, mivel olyan mértékben csökkentette a fogyasztást, hogy az már bevétel-visszaesést jelent az államkasszának a tervezett növekedés helyett – közölte szerdán az Adevărul című lap.

A bukaresti szociáldemokrata kormány április 1-jétől emelte az üzemanyag jövedéki adóját literenként hét eurócenttel. A pótlólagos emelésről tavaly döntött a kormány, és évi 2,5 milliárd lejes többletbevételt remél tőle, amit autópálya-építésre akar fordítani. Az intézkedést csak április 1-jétől léptették életbe, miután az adóemelést ellenző jobboldali Traian Băsescu államfő decemberben kilátásba helyezte, hogy nem hirdeti ki a költségvetési törvényt, ha a kormány nem tesz le – a „gazdaságot megnyomorító” – adóemelési terveiről.
Az Adevărul az országos statisztikai intézet kedden közzétett adataira alapozza állítását, amelyek szerint áprilisban 16,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-értékesítésből származó árbevétel az előző hónaphoz képest.
A lap felidézi, hogy a fuvarozók előre figyelmeztették a kormányt: az adóemelés nyomán az üzemanyag drágább lesz Romániában, mint bármely környező országban és a kamionosok – ha csak tehetik – nem itt fognak tankolni. Radu Tinescu, a Román Közúti Áruszállítók Szövetségének elnöke szerint, ha az üzemanyag-szükséglet 13-15 százalékát a fuvarozók külföldön szerzik be, akkor nem több, hanem éppenséggel kevesebb pénz folyik majd be az államkasszába az adóemelés következtében – írta a lap.
A bukaresti kormány egyebek között az észak-erdélyi és az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya építését szándékszik az üzemanyag adójának emeléséből fedezni.
Az április elsejei hét centes adóemelés után az ólommentes benzin ára 1,342 euróra, a gázolajé pedig 1,358 euróra emelkedett Romániában, ezzel a benzin esetében 27.-ről a 20.-ra, a gázolaj esetében pedig a 14. helyre ugrott előre az európai uniós üzemanyagárak táblázatában.

 

Hirdetés