Ukrán himnuszt énekeltek az orosz helyett

Jaltai gimnazisták a tanévzárón. Kék-sárga kendővel a nyakukban túlharsogták a felvételről játszott orosz himnuszt. Forr a világ bús tengere!
Hirdetés
Az orosz hatóságok megtiltották, hogy a Krímben a tanévzáró ünnepségeken ukrán nemzeti jelképeket használjanak. A szóban forgó jaltai gimnáziumban azonban tucatnyi diák fittyet hányva a tiltásnak az ukrán nemzeti zászló színeiből álló, kék-sárga kendővel a nyakában jelent meg az ünnepségen. A tanulók amint felcsendült az orosz himnusz, szívükre tett kézzel az ukrán nemzeti himnuszt kezdték énekelni túlharsogva a hangszórókat.
 
Az akcióban részt vevő egyik diák a Facebook közösségi portálon arról írt, hogy el akarják bocsátani az iskola tanárait, az osztálytársait pedig berendelgetik a gimnáziumban, és magyarázólevél írására kötelezik őket. Hozzátette, hogy ő az eset után elhagyta a félszigetet és ”Ukrajna területére” utazott.
 
„Senki nem tudott arról, hogy énekelni fogunk. Mi azonban tudatosan énekeltünk. Ukrán hazafiak vagyunk, mindig is azok voltunk. Ezt nem titkolom” 
– írta a Jevropejszka Ukrajina (Európai Ukrajna) nevű Facebook-oldalon a jaltai diák. Hozzátette, hogy tanárai többsége is Ukrajna oldalán áll. 
 
Egyes források úgy tudják, hogy a tanári kar, miután a diákok énekelni kezdtek, az „oldalukra állva” leállították az orosz himnuszt, és az ukránt tették fel helyette.
 
A diák üzenetét több ukrán és orosz internetes média, valamint az Inter ukrán televízió is bemutatta.

Hirdetés