Diaconu börtönbe csukatná az erdélyi autonomistákat

Bogdan Diaconu szociáldemokrata honatya hozza a formáját: legújabb törvénytervezetében az autonómiáról szóló beszédet börtönbüntetéssel tiltaná.
Hirdetés
A tervezet szerint tilos lenne az autonomista eszméket gyűléseken, rendezvényeken, vitákon, politikai, vagy civil kezdeményezések révén népszerűsíteni. A jogszabály elfogadása esetén tilos lesz olyan zászlókat, egyéb jelképeket, plakátokat és feliratokat kifüggeszteni, amelyek területi autonómiát, vagy bármiféle szakadár törekvést hirdetnek. A tiltást megszegő magánszemélyeket a törvény egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná, az ellene vétő szervezeteket pedig feloszlatná.
 
A magyarellenes írásairól és törvényjavaslatairól hírhedt képviselő hétfői sajtóértekezletén azt fejtegette, hogy Romániát erősödő szakadár törekvések fenyegetik, ezért olyan eszközökre van szüksége, amelyek megakadályozzák, hogy a területén működő és Magyarország támogatását élvező szervezetek a területi autonómia eszméjét terjesszék. Hangoztatta, hogy a Krím félszigetnek a közösségi önrendelkezés ürügyével történt orosz annektálása veszélyes precedenst teremtett, amely más szakadár törekvéseket is felbátorít. Szerinte Románia máris a magyar szélsőségesség veszélyével szembesül, hiszen a magyar miniszterelnök – állította Diaconu – országa hivatalos külpolitikájává tette a külhoni magyarok területi autonómiájának támogatását, a Fidesz pedig befutó helyeket biztosított EP-listáján a szerbiai, romániai és ukrajnai autonómia-párti szervezetek képviselőinek.
 
Diaconu szerint a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő RMDSZ is Orbán Viktor szövetségesévé vált, átvette Budapest „szakadár nézeteit”, hiszen törvénytervezetet készül beterjeszteni a területi autonómiáról. Szerinte mindez Románia integritását veszélyezteti, törvénytervezetének elfogadása viszont lehetővé tenné ennek a veszélynek az elhárítását.
 

Diaconu egy másik törvényjavaslatát márciusban nagy többséggel fogadta el a román szenátus. A képviselő olyan jogszabályt javasolt, amely megkönnyítené Tőkés László EP-képviselő román állami kitüntetésének visszavonását arra hivatkozva, hogy az ország nemzetállami, egységes jellegét bíráló kijelentést tett. A jogszabály ügyében a képviselőháznak kell majd kimondania a döntő szót. 

Hirdetés