Székelyzászló-forradalom Kézdivásárhelyen

Székely zászlók lepték el Kézdivásárhelyt tiltakozásul az ellen a bírósági ítélet ellen, amely a központban kihelyezett lobogó eltávolítását mondta ki.
Hirdetés

A székely zászló„megmentéséért” szervezett tüntetést csütörtökön este Kézdivásárhelyen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). Jogerős bírósági ítélet született ugyanis arról, hogy május 31-ig a Gábor Áron térről és az önkormányzat épületéről le kell venni a lobogókat. Három lobogót eltávolítanak, de ötvenet tűztek ki helyette. A rendezvényen több száz ember jelent meg.

„A székely zászlót ma be akarják tiltani, de az egyre nagyobb számban fog lobogni” – ez volt az üzenete a tüntetésnek, amelyen a HVIM mellé a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak is felsorakozott.

Tóth Bálint, a HVIM szóvivője azt mondta, „eljött az ideje az összefogásnak. A székelyek megművelik a földet, de elfelejtettek harcolni is érte. A székely embereknek mintha viasszal vonták volna be a szívét. Ezt sok-sok év alatt kenegették a nagy urak, de vannak olyanok, akiknek szívéről kezdett pattogni a máz”.

Péter János, a kézdiszéki SZNT elnöke arra emlékeztetett, hogy a székelyföldi önkormányzatoknak eljuttatott autonómia statútumot Háromszéken még sehol nem fogadták el.

A rendezvény végén a múzeum melletti zöld házra óriás székely zászlót húztak fel, és arra kérték a kézdivásárhelyi embereket, hogy minél többen csatlakozzanak, helyezzék el a lobogót épületeik falára. 

Hirdetés