Megkerült a sepsiszentgyörgyi székely zászló

A helyi rendőrség székházában bujkált a székely szimbólum. Ígérik, visszahelyezik az Erzsébet-parkba.
Hirdetés

Elfújta a szél a sepsiszentgyörgyi Erzsébet-parkból eltűnt székely zászlót – ezt állítja legalábbis a város helyi rendőrsége. A rejtélyes körülmények között eltávolított lobogóról kedden derült ki, hogy az vasárnap délután óta a helyi rendőrség a székházában van. Nicoleta Marin rendőrségi szóvivő a kedd délelőtti sajtótájékoztatón még nem tudott semmit a zászló eltűnéséről, ám utánajárt, és tájékoztatta a sajtót, hogy a helyi rendőrséget vasárnap délután a 112-es sürgősségi hívószámon értesítette egy virágárus, hogy az óriási lobogót lefújta a szél. A helyi rendőrség járőrei szedték össze a lobogót, és bevitték a székházukba.

„Kedden a polgármester értesített, hogy a helyi rendőrségen van a zászló. Odamentem, igazoltattak, jegyzőkönyvet írtak, majd visszaadták. Hamarosan visszakerül a helyére. Örülök, hogy megvan, most már mindegy, hogy valóban lefújta a szél, vagy valaki ledobta” – mondta kedden a Krónikának Kulcsár Terza József. A Magyar Polgár Párt háromszéki elnöke szerint hamarosan egyeztetni fognak a polgármesterrel a zászló további sorsáról.

Amint arról beszámoltunk, a brassói táblabíróság jogerős döntése értelmében a székely jelképet el kell távolítani a parkból. Az önkormányzat már megkapta a bírósági végzést, de még nem döntöttek, hogy mi lesz a következő lépés.

Amint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön tavaly a trianoni megemlékezésen az MPP vonta fel az egykori országzászló helyére az óriás székely zászlót, Dumitru Marinescu korábbi prefektus a közigazgatási bíróságon kérte eltávolíttatását, és sikerrel járt, a fellebbviteli bíróság is törvénytelennek ítélte a köztéri székely jelképet.

Nem ez ugyanakkor az egyetlen eset, amikor a román igazságszolgáltatás köztéri székely zászlók eltávolítását követeli, szintén a brassói táblabíróság mondta ki jogerős ítéletben, hogy a kézdivásárhelyi főtéren levő lobogókat is le kell vonni. Úgy tűnik azonban, hogy a helyieknek – legalábbis ideig-óráig – sikerül túljárniuk a hatóságok eszén, ugyanis mivel a rendelkezés arra a bizonyos helyszínre vonatkozik, Bokor Tibor polgármester azt tervezi, hogy máshol újra felvonják a lobogókat.

A székelyudvarhelyieknek viszont nem vették el a kedvét a köztéri zászlóállítástól az elmúlt időszak történései: bár korábban Bunta Levente polgármester úgy nyilatkozott, hogy nem érdemes „piszkálni a témát”, a csütörtökön tartandó májusi önkormányzati ülés napirendjén mégis szerepel a lobogó kihelyezésének engedélyezése. Ha a képviselőtestület elfogadja a javaslatot, a Márton Áron téren loboghat majd a székely szimbólum.

Hirdetés