Előzetesben a kolozsvári „knockout game” rém

Végül mégis rács mögé került az a 16 éves ökölvívó, aki „játékból” vert félig agyon öt ember a kolozsvári utcákon.
Hirdetés

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték kedden Kolozsváron a 16 éves, helybeli Alexandru Macingót, akinek neve erőszakos cselekményei miatt vált ismertté a kincses városban.

Mint arról beszámoltunk, a román ökölvívás nagy reménységének tartott fiú ellen bűnvádi eljárás indult, miután gyanútlan járókelőkre támadt áprilisban Kolozsvár belvárosában, több embert pusztán virtuskodásból egyetlen jól irányzott ütéssel földre sújtott. Az öt áldozat közül hárman kórházi kezelésre szorultak, kettejüknek 45-50 napos gyógyulási időszakra volt szüksége, egyiküknek 20-25 napos kezelésre.

A városban nagy felháborodást váltott ki, hogy a sportoló a történtek ellenére sem került fogdába, mert a bíróság úgy ítélte meg, hogy szabadlábon védekezhet. Macingo azonban időközben megszegte a szabadlábon történő védekezés előírásait, ugyanis a bírósági tiltás ellenére felvette a kapcsolatot az egyik feltételezett tettestársával.

A knockout game Amerikában kezdődött, kamaszok körében, a kilencvenes évek elején. Az első halálos áldozata 1992-ben egy norvég egyetemista volt. A „játék” lényege, hogy váratlanul, egyetlen jól irányzott és erős ütéssel üsse ki az áldozatot, lehetőség szerint halálosan, de legalábbis öntudatlan állapotba hozva. Sikertelen ütés esetén a büntetés az, hogy a bántalmazót saját társai jelentik fel a rendőrségen.

Tizenegy év alatt a játéknak számtalan halálos áldozata volt, a nemzetközi média felkapta az eseteket. Ennek következményeként az egyesült államokbeli hatóságok rendkívül erőteljesen léptek fel, az ilyen esetekben ugyanazokat a büntetéseket alkalmazva a kiskorú bántalmazókra, mint a felnőttekre, bűnrészesként kezelve azokat is, akik valamilyen formában rögzítik az eseményt.

 

 

Hirdetés