Ady diákéveinek állítanak emléket a „hepehupás” Szilágyságban

Még a nyár folyamán emlékmúzeum nyílhat abban a zilahi ingatlanban, ahol Ady Endre diákévei ideje alatt lakott.
Hirdetés
Ady Endre-emlékházat készül berendezni a Pro Szilágyság egyesület abban a zilahi épületben, amelyben a költő diákévei alatt lakott. Az RMDSZ Szilágy megyei elnöki tisztségét is betöltő Seres Dénes az MTI-nek elmondta: a zilahi Kraszna utcai műemléképületet pár éve kezdte árulni a tulajdonosa, aki külföldre telepedett. Sikerült megállapodni vele, hogy kivárja, míg az egyesület összegyűjti a szimbolikus értékkel bíró épület árát. A pályázatokon szerzett pénzből és adományokból megvásárolt épület immár a Pro Szilágyság egyesület és a támogató Communitas Alapítvány közös tulajdona.
 
A megvásárolt kétszobás ingatlan egy többlakásos épület kapualjas utcafrontján van, a felújítása két-három héten belül fejeződik be. Ezt követően próbálják összegyűjteni a kiállítandó tárgyakat, hogy a nyár folyamán megnyithassák az emlékházat.
 
Seres Dénes közölte: felvették már ez ügyben a kapcsolatot a nagyváradi Ady-múzeum illetékeseivel, és a budapesti Petőfi-múzeumot is szándékukban áll megkeresni, amely nemrég a csucsai Ady-emlékház kiállítását rendezte. Azt feltételezik, hogy Ady Endre annak idején albérleti díj ellenében lakott a zilahi házban. A költő 1892 és 1896 között volt a zilahi Wesselényi Református Kollégium diákja, itt is érettségizett 1896-ban.
 

Ady Endre egy 1903-ban közölt publicisztikájában azt vallotta: „Aki vagyok, az a négy zilahi esztendő által vagyok…”. Első verseit a Szilágyság folyóiratban közölte, diákkori írásait a kollégium 1893-ban indított önképzőköri emlékkönyve őrizte meg. 

Hirdetés