Újra zöldülhetnek a romániai házak

Új pályázatokra valószínűleg csak jövőre nyílik lehetőség, de reménykedhetnek az alternatív fűtésrendszereik beszerzésének támogatásában mindazok, akik 2011. június 1-je és július 15. között jelentkeztek a Zöld Ház program kiírásaira.
Hirdetés

Újraindul a Zöld Ház program – jelentette be hétfőn Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Első körben a 2011. június 1-je és július 15. között leadott, ám el nem bírált pályázatok kerültek terítékre, illetve utalják a támogatást azoknak a nyertes pályázóknak, akiknek az iratcsomóját már elbírálták, de finanszírozási szerződést még nem kötöttek velük. Idén megközelítőleg 13 ezer személy kapja meg a Zöld Ház program keretében elnyert finanszírozást. 

A tárcavezető kitért néhány műszaki részletre is, rámutatott egyebek mellett arra, hogy a vissza nem térítendő támogatásra vonatkozó szerződés csakis az aláírás napjától a projekt végéig érvényes, időtartama pedig nem haladhatja meg az aláírástól számított 12 hónapot. Elmondta továbbá, tudatában vannak annak, hogy mivel a program elég hosszú ideig stagnált, számolni kell bizonyos eltérésekkel. Sok pályázat esetében például az eredeti terv már nem felel meg a piacon található technológiai megoldásoknak, vagy éppen a pályázó szükségleteinek, ezért a szaktárca és a Környezetvédelmi Alap biztosítja az eredeti projekt módosításának lehetőségét azzal a céllal, hogy minden felszerelt berendezés maximálisan hatékony legyen.

Korodi ugyanakkor megjegyezte, szeretné mielőbb újraindítani a 2008 és 2011 között sikeresen működő programot, de lehetséges, hogy csak jövőre lesznek új kiírások.

„Mindannyian tudjuk, hogy a Zöld Ház programnak nem csak környezetvédelmi hozadéka van, illetve az nem csak a hőenergia fogyasztást csökkenti, hanem az egyes személyek költségeit is, hiszen lényegesen kisebb lesz a fűtésszámlájuk. 2008-ban ez fűtés esetében 30 százalékos megtakarítást jelentett, meleg víz esetében pedig 60 százalékosat. Tekintettel a mai technológiai megoldások hatékonyságára, a megtakarított összeg ma már jelentősen nagyobb lehet” – véli Korodi.

Mint ismeretes, a Zöld Ház program keretében alternatív fűtésrendszerek beszerzésére pályázhattak a lakosok.

Hirdetés