Szabadlábon Elena Ceauşescu kedvenc tábornoka

Egészségügyi állapota miatt jogerősen szabadlábra helyezték az 1989-es temesvári népfelkelés vérbe fojtásáért elítélt Stănculescu tábornokot. Az egykori hű pártkatonáról azt beszélik, Elena Ceauşescu szeretője volt.
Hirdetés

Súlyos egészségügyi problémák miatt feltételesen szabadlábra helyezik az 1989-es temesvári felkelést vérbe fojtó 85 éves Victor Atanasie Stănculescu tábornokot, akit 2008-ban ítéltek 15 éves börtönbüntetésre.

Szabadon engedését maga Stănculescu kérte, súlyos egészségügyi problémáira hivatkozva, amelyek szerinte a börtönkórházban nem kezelhetőek. Első fokon márciusban elutasították a kérését, most másodfokon az Ilfov megyei törvényszék felülvizsgálta a korábbi ítéletet, és jogerősen elrendelte a bebörtönzött azonnali feltételes szabadlábra helyezését.

Az 1989-es romániai forradalmat kirobbantó temesvári felkelés során hetvenkét személyt meggyilkoltak, 253-an pedig megsebesültek, miután a hadsereg a tömegbe lőtt többek között Stănculescu parancsára. 
 
A volt tábornokkal börtönévei alatt több sajtóorgánum is készített interjút, ezekben elmondta: felelősnek érzi magát a Temesváron történtekért, de legfőképpen amiatt, hogy nem tudta megakadályozni a vérengzést. Ugyanakkor tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint Elena Ceauşescu a szeretője volt.

Hirdetés