Még az idén saját címere és lobogója lehet a Partiumnak

A jelképek elkészítését már 355 évvel ezelőtt is tervezték, de a törökök közbeszóltak, akik időközben elfoglalták a nagyváradi várat.
Hirdetés
A Partiumi Autonómia Tanács (PAT) nyílt pályázatot hirdet egyéni alkotók vagy alkotói közösségek számára, Partium címerének és lobogójának megtervezésére.
           
A Partium jelképeinek megtervezéséről szóló pályázat meghirdetését komoly szakmai konzultáció előzte meg, számos szakember megkeresése után a legkézzelfoghatóbb forrás a marosvásárhelyi levéltárból érkezett.
 
„Az Erdélyi Országgyűlés 1659. évi, Szászsebesen elfogadott határozata írja le az erdélyi nemzetek jelképeit és rendelkezik azok elkészítéséről és használatáról. A Partium pecsétnyomója és címere azonban, a váradi vár török kézre jutása miatt sohasem készült el. Itt az ideje, hogy több száz éves késéssel gyakorlatba ültessük az Erdélyi Országgyűlés ide vágó határozatát” – jelentette ki a Csomortányi István, a PAT elnöke a mai, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette: az elkészült pályaművekből a nagyváradi Szent László Napok keretében nyílik majd kiállítás, illetve a nyár folyamán a világhálón szavazni is lehet majd róluk.
           
A pályázat célja olyan jelképek megalkotása, melyek a lehető legszorosabb módon kötődnek a vonatkozó szűkös írásos forrásokban felelhető partiumi szimbólumainkhoz.
 
A pályázat nyertesének díja nettó 2000 lej. További részletek az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács honlapján találhatók.

    

Hirdetés