Kukkintson be Ferenc pápa hálószobájába!

Az olasz sajtó beszabadult a pápai kecóba. A Jófej Pápa meglehetősen szerény körülmények között él. A bíborosok szálláshelyén.
Hirdetés
Az internet történetében ilyen még nem volt. Az olasz portálokon megjelent fotókon Ferenc pápa lakosztálya látható. A La Repubblica című napilap spártaian egyszerűnek nevezte az egyházfő vatikáni lakhelyét. 
 
A 201-es a Szent Márta-ház legnagyobb lakosztálya: egy nappaliból és egy hálószobából áll saját fürdőszobával. A nappaliban egy dívány, fotelek, egy íróasztal és egy kisméretű televízió van. A nagyméretű, nehéz fabútorok többsége régi stílusú. A lakosztályt neonfény világítja meg és csillogóra fényesítik a parkettát – jegyezték meg az olasz portálok.
   

Elődeivel ellentétben nem az apostoli paloták pápai lakosztályába költözött be, 

hanem a pápaválasztáson résztvevő bíborosok szálláshelyén maradt. Megfogalmazása szerint azért választotta a Szent Márta-házat, mert szeret az emberek között lenni. A korábbi pápai lakosztályt túl nagynak és üresnek nevezte. Azt mondta, „olyan mint egy tölcsér, belül tágas, de szűk a bejárata”. A Szent Márta-házat (Domus Sanctae Martae) II. János Pál a kilencvenes évek elején alakíttatta át a Vatikánba érkező egyháziak szállásává. Az épület a pápai állam határán található, a vatikáni audienciaterem közelében. A házban a Ferenc pápa által lakott apartman, 106 suite és 22 szoba van. A pápán kívül a házban állandó jelleggel a szentszéki államtitkárságon dolgozó bíborosok laknak, püspökök és egyszerű papok.
 
Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában mutatja be a reggeli miséket, itt fogadja a nem állami delegációkat és a ház menzáján eszik. Ha szüksége van valamire, az egyházfő a szobájából lemegy a recepcióra – számoltak be a Szent Márta-ház vendégei, akik meglepetésükre a pápával találkoztak a folyosókon vagy az előcsarnokban. 
 
Az olasz sajtónak nyilatkozó vatikáni források szerint a pápai otthonná előléptetett Szent Márta-ház élete nem sokat változott, kivéve a menzát, amelynek a minősége jelentősen javult, amióta Ferenc pápa is ott eszik.
 
Ha Ferenc pápa ágyát is meg szeretné tekinteni, ide kattintson.
 
Fotó: La Repubblica
 

Hirdetés