Brit-román deathmatch a bevándorlók miatt

Német fräuleinok jöhetnek, román bevándorlók nem – nagyjából így összegezhető Nigel Farage brit euroszkeptikus pártvezér krédója. Bukarest szerint ez a hozzáállás nem túl korrekt.
Hirdetés

Ismét hangot adott a román bevándorlókkal kapcsolatos ellenérzéseinek  Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) elnöke. A brit ellenzéki alakulat vezetője egy hétvégi rádióinterjúban kijelentette: nem szeretné, ha román nemzetiségű szomszédai lennének. Az LBC rádiócsatornán sugárzott beszélgetés során a jobboldali politikus (képünkön) közölte: nagyon aggódna, ha románok költöznének otthona közvetlen közelébe. „Nem akarok én démonizálni senkit. Azt a politikai osztályt kárhoztatom, amelyik megnyitotta az ajtót, s így ilyesmi megtörténhet nálunk” – jelentette ki a bevándorlásellenességéről és euroszkepticizmusáról elhíresült UKIP elnöke.

A műsorvezető, James O’Brien kérdésére, miszerint mi a különbség aközött, hogy románok vagy németek költöznek a szomszédságába – tekintettel arra, hogy Farage felesége német –, a pártvezér úgy felelt: „Ön is tudja a különbséget”.

A rádió munkatársa nem hagyta magát, és emlékeztetett Farage egy korábbi kijelentésére, miszerint nem tetszik neki, hogy a londoni metrón csak idegen szót hall, miközben – folytatta O’Brien – a politikus felesége gyakran beszél telefonon az anyanyelvén. „Nem hiszem, hogy ezt a metrón is megteszi, és ez a lényeg” – replikázott nem túl meggyőzően az európai parlamenti mandátummal rendelkező UKIP-elnök.

Codrin Scutaru, a bukaresti munkaügyi minisztérium államtitkára vasárnap retrográdnak nevezte Farage nyilatkozatát, leszögezve, a szigetországban élő románok többsége nem koldul, hanem szakképzett, tanult ember, és alapvetően hozzájárul a brit társadalom fejlődéséhez. Az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) EP-képviselőjelöltjei nyílt levélben szólították fel a brit politikust a románokat sértő kijelentése visszavonására.

A jobbközép alakulat értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Farage miért pályázik újabb brüsszeli mandátumra, amikor „semmi köze az európai értékekhez és szellemiséghez”. „A PDL eurohonatyáiként és képviselőjelöltjeiként azt üzenjük, hogy nem akarunk közösködni Önnel az európai törvényhozásban. Ha lenne Önben egy fikarcnyi becsület, nem indulna az EP-választáson, hanem kiköltözne egy erdőbe, ahol olyan szomszédai lennének, amilyeneket megérdemel” – fogalmaznak a román demokraták.

A brit Függetlenségi Párt a szigetország munkaerőpiacának idén januári megnyitását megelőzően azzal riogatott, hogy másfél millió román és bolgár bevándorló fogja elözönleni Nagy-Britanniát.

Hirdetés