Tíz nap múlva csúcstámadás

Akkor indul neki a Csomolungmának Klein Dávid oxigénpalack nélkül.
Hirdetés

Várhatóan május 27. körül lesz olyan időjárás, amely lehetővé teszi, hogy elinduljon a csúcstámadásra a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készülő Klein Dávid – közölte az MTI kérdésére a SPAR Everest Expedíció vasárnap a hegymászótól kapott legfrissebb információk alapján.

Klein Dávid szombaton visszatért a 4200 méteren fekvő Tingriből az 5200 méteren lévő alaptáborba, és jelenleg alaptábor-vezetőjével, Török Edinával elemzi a meteorológiai jelentéseket, a többi expedícióval közösen.
 
A következő napokban felkészül a csúcstámadásra, ami a jelenlegi elemzések szerint május 27-től lehetséges. Ekkor nyílik egy úgynevezett időjárási ablak, vagyis csökken a szélerősség és nem várható jelentős csapadék sem.
 
A 4bakancs hegymászóportál vasárnap azt írta, hogy az Everest északi alaptáborában állomásozó expedíciók elindultak a csúcstámadásra. A SPAR Everest Expedíció ezzel kapcsolatban közölte: több, oxigénpalackot használó hegymászó az alaptáborban úgy döntött, hogy már korábban nekivág a Csomolungmának, azonban Klein Dávid, aki oxigénpalack nélküli mászásra vállalkozott, nem tagja ennek a csapatnak.
 
Klein Dávid április 6-án indult el, hogy a SPAR Everest Expedíció keretében oxigénpalack nélkül mássza meg a Föld legmagasabb csúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet. Ez a teljesítmény a világon eddig összesen mintegy 200 embernek sikerült, magyar hegymászónak még nem.

Hirdetés