Semjén megmondja, hova nyomd a pecsétet

Május 25-én szavazz a tulipánra – üzeni a magyar kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Mert a magyar nemzeti érdek ezt kívánja.
Hirdetés
Az ETV-nek adott exkluzív interjúban a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kijelentette: az uniót nem elszenvedni, hanem alakítani kell, ezért fontos, hogy a magyar nemzetrészek minél nagyobb arányban legyenek jelen az európai törvényhozói testületben. Rámutatott: az EU-ban egyrészt keményen kell képviselni a magyar nemzeti érdeket, másrészt az uniót a keresztény civilizáció értékei felé kell elmozdítani.
 
Úgy vélte, az RMDSZ-nek kormánykoalíciós tagként fontos szerepe van abban, hogy közvetítő vagy hídszerepet töltsön be Románia és Magyarország között. Magyarország nemzeti érdeke mindig az volt, hogy Romániával a létező legjobb viszonyban legyen, hiszen ez mindkét ország gazdasági érdeke is.
 
Fontosnak nevezte a kül- és a szomszédságpolitikát, de – mint mondta – Magyarország számára a legfontosabb prioritás a Romániában élő magyar nemzetrész jóléte.
 

Az interjúban Semjén Zsolt „súlyos kérdésnek” nevezte a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyét, és a magyar oktatókat a támogatásáról biztosította az önálló magyar tagozat létrehozását illetően.  

Hirdetés