Nagy szolgálatot tett a Szeku a Bánffy-kutatóknak

Egyebek mellett ez is kiderült a kolozsvári Bánffy Miklós-kiállítás zárókonferenciáján.
Hirdetés
A konferenciát megnyitó beszédében Prőhle Gergely, a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára Bánffy sokoldalúságát tartotta lenyűgözőnek. Az erdélyi földbirtokos egy időben volt író, képzőművész, színházi díszlet- és jelmeztervező, rendező, politikus és az első világháború után Magyarország külügyminisztere.  A realitásérzéket és a maximalizmust emelte ki Bánffy Miklós jellemvonásai közül. Megemlítette, hogy a vándorkiállítást 22 helyszínen mutatták be, de elengedhetetlen volt, hogy Bánffy Miklós szülővárosába, Kolozsvárra is megérkezzen.  
 
Lucian Nastasă kolozsvári történész a konferencián jelentette be, hogy a közelmúltban elsőként találta meg a Szekuritáté irattárában a Bánffy-dossziét. Noha a román kommunista hatalom hírhedt politikai rendőrségét két évvel Bánffy Miklós halála előtt (1948-ban) hozták létre, a Szekuritáté korábbról is sok értékes iratot gyűjtött össze a dossziéba. A történész úgy vélte, ezzel a Szeku „nagy szolgálatot tett” a mai kutatóknak.
 
Bánffyra az átlagosnál többen voltak kíváncsiak, sok román és magyar tannyelvű iskola diákjai nézték meg a kiállítást – mondta Carmen Ciongradi, a történeti múzeum főigazgatója.
 
Szombaton, a múzeumok éjszakáján még elcsípheti a kiállítást.

Hirdetés