A NATO megvéd minket. Legalábbis azt üzeni

A főtitkára itt van Bukarestben, és sürgeti a hadiipari kiadások növelését. Mert Oroszország is ezt csinálja.
Hirdetés

A NATO felkészült arra, hogy megvédje területének minden egyes darabját – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a román közszolgálati televíziónak (TVR) adott interjúban.

Rasmussen csütörtök este érkezett Bukarestbe, és pénteken az ukrajnai válság fejleményeiről és a NATO ezzel kapcsolatos óvintézkedéseiről tárgyal a román vezetőkkel.
 
A NATO-főtitkár szerint az Ukrajna elleni orosz „illegális katonai műveletek” új, aggasztó helyzetet teremtettek Európában, amire a NATO a kollektív védelem megerősítésével reagált: repülőgépei Románia és Lengyelország légterében járőröznek, megerősítette jelenlétét a Fekete- és a Balti-tengeren.

Minden intézkedésünk defenzív jellegű. 

Fegyveres erőinknek minden eshetőségre fel kell készülniük, ugyanakkor ez világos figyelmeztetés a potenciális agresszoroknak, hogy eszükbe se jusson egy NATO-szövetségest megtámadni” – hangoztatta Rasmussen a TVR-nek adott interjúban.
 
A NATO-nak alapelve, hogy egy tagország elleni támadást az összes szövetséges elleni támadásnak tekint, de különbség van a NATO-tagállamok és a partnerországok között – mutaott rá a főtitkár. A NATO Ukrajnával és Moldovával is partneri viszonyban van, együttműködik velük haderejük korszerűsítésében, lehetővé teszi számukra a NATO-hadgyakorlatokon való részvételt – magyarázta.
 
Arra a kérdésre, hogy erősödik-e az orosz kémtevékenység az Észak-atlanti Szövetségben, Rasmussen azt mondta: nem zár ki semmit, hiszen „kifinomult, újszerű” hadviselési technikákat tapasztalt Oroszország részéről.

Láthattuk, hogy Oroszország 

illegális katonai műveleteket hajtott végre a Krím félszigeten, ugyanakkor titkosszolgálati ügynökök segítségével destabilizálta a térséget, hogy ürügyet teremtsen a beavatkozásra, a Krím illegális annektálására” – tette hozzá Rasmussen.
 
A védelmi költségvetés növelésének szükségességét firtató kérdésre a NATO-főtitkár azt mondta: miközben Oroszország 10 százalékkal növelte védelmi költségvetését az utóbbi öt évben, a NATO-szövetségesek csökkentették katonai kiadásaikat, adott esetben akár 40 százalékkal is. „Ezt a tendenciát meg kell fordítani, a védelmi beruházásokat növelni kell” – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen.

Hirdetés