Ejsze mégsem nyitják meg a bányát Verespatakon

Ezt állította Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.
Hirdetés

Korodi mai kolozsvári sajtótájékoztatóján fejezte ki kételyeit azzal kapcsolatban, hogy a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) megkaphatná a szükséges engedélyeket a verespataki ciántechnológiás aranybányászáshoz.

Románia környezetvédelmi miniszterelnöke meglehetősen diplomatikusan fogalmazott, ilyeneket mondott, hogy „nem nagyon látja”, hogy „a mostani technikai elképzeléssel és szakmai hozzáállással” miként szerezhetné meg az RMGC a szükséges engedélyeket a tervezett verespataki aranybánya megnyitásához. „Persze, a beruházó újraértékelheti saját szakmai hozzáállását, de én szkeptikus vagyok” – tette hozzá.

Korodi Attila azt is elmondta, a Verespatak parlamenti bizottság megbízásából a minisztérium saját forrásokból újra elkészíttet bizonyos szaktanulmányokat, amelyek szakmai megalapozottságával kapcsolatban kételyek merültek fel. Megjegyezte, ez azért fontos kérdés, mert ezen múlik, hogy a ciános vegyület bejuthat-e a föld alatti vízkészletekbe. 

Korodi Attila elmondta, az RMGC által mellékelt tanulmányt négynapos, télen végzett helyszíni vizsgálat alapján készítették, és mind a Román Akadémia, mind a román geológiai intézet tudományos tanácsa úgy véli, egy ilyen vizsgálathoz több szakértő legalább négyhónapos munkájára van szükség. A miniszter hozzátette, év végéig elkészül a minisztérium finanszírozásával az új szaktanulmány. Más tárcákkal együtt azokat a tanulmányokat is támogatja, amelyek az arany ciánmentes kiválasztási módjára vonatkoznak. 
 
A miniszter szerint általános politikai megegyezés lenne szükséges ahhoz, hogy az Európai Parlament négy évvel ezelőtt elfogadott határozatának megfelelően, Magyarországhoz és Németországhoz hasonlóan Románia is törvényt fogadjon el a cián használatának a tilalmáról. Azt is hozzátette, könnyű ilyen döntéseket hozniuk azoknak az államoknak, amelyek nem rendelkeznek kibányászásra váró aranytartalékokkal.
 
A miniszter valószínűleg nincs egyedül a szkepszisével.

 

Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés