Már csak ketten büntethetők a Mikó-ügyben

Ítélet születhet május végén a Mikó-perben, ám Marosán Tamás már nem kell izguljon: elévülés miatt az ő büntetőjogi felelőssége megszűnt.
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt bíróság elé állított és alapfokon elítélt három jogász közül Marosán Tamás ellen elévülés miatt már nem születhet jogerős ítélet, írja mai számában a kolozsvári Szabadság. A per másik két vádlottja, Markó Attila parlamenti képviselő és Silviu Clim, az igazságügyi minisztérium volt jogi tanácsadója más besorolás alá esik, ők ugyanis közhivatalnokként voltak tagjai a restitúciós bizottságnak, míg Marosán az Erdélyi Református Egyházkerület jogászaként vett részt a testületben.

Markó Attila a napilapnak elmondta: a per május 29-ére kitűzött tárgyalásán nagy valószínűséggel nem lesz már halasztás, és ítélet születhet. A bíróságnak korábban amiatt kellett több esetben is halasztást elrendelnie, mert nem sikerült szabályszerűen beidézni a magyarországi állandó lakcímmel rendelkező Marosán Tamást.

Az RMDSZ parlamenti képviselője hozzátette: az ügyben immár jogerős ítélet várható, ami ellen nincs fellebbezésre lehetőség. Be lehet esetleg panaszolni a román államot az Emberi Jogok Európai Bíróságán, de a kiszabott ítéletet Romániában végrehajtják, fogalmazott Markó Attila.

Hirdetés