Hogy néz ki az RMDSZ autonómiája?

Még nem tudjuk. Az RMDSZ elkészítette, a Mensura kielemezte. De csak morzsákat vetettek elénk egyelőre.
Hirdetés

Az Erdélyi Napló felkérte a Mensura Transylvanica csoport szakértőit, hogy értékelje az RMDSZ által készített és a lap birtokába jutott székelyföldi autonómiastatútumát. Az elemzés a lap május 15-i számában jelenik majd meg, eddig ennyi derült ki belőle:

Az elemzés három fő kérdésre terjed ki: 
  • az alkotmányos alap és a közjogi beágyazottság problematikája;
  • a tervezet/elképzelés összevethetősége a dél-tiroli modellel (tekintettel arra, hogy az RMDSZ vezetői többször Dél-Tirol autonómiájára hivatkoztak mint követendő példára; 
  • a korábbi tervezetekkel való a párhuzamok.
Az új székelyföldi autonómiatervezet elkészítésének terve 2013. május 26-án, az RMDSZ XI. csíkszeredai kongresszusán merült fel. A záró sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elnök „egy eddigieknél részletesebb tervezet” kidolgozását és parlamentben való benyújtását helyezte kilátásba. 
 
A terv 2013 novemberében került újból napirendre, amikor Kovács Péter főtitkár bejelentette egy autonómia-szakbizottság felállítását, amelynek célja a székelyföldi területi autonómia törvénytervezetének kidolgozása. Az autonómia-szakbizottság összetétele nem került nyilvánosságra, a sajtóhírekből kiolvashatóan azonban szinte bizonyos, hogy egyik meghatározó tagja Márton Árpád képviselő lett.
 
A tervezetet 2013 decemberében szándékozták nyilvánosságra hozni, a nyilvános vitára pedig ezt követően került volna sor. 

Hirdetés