Nem a használattól kopik az udvarhelyi csillagvizsgáló

Hanem mert lassan szétlopkodják. Hogy fogják így észrevenni a székelyek, ha jön Csaba királyfi a csillagösvényen?
Hirdetés

Látványosan fogy a székelyudvarhelyi csillagvizsgáló, a rendszeres rendőri járőrözés ellenére gyakoriak az épületanyag-lopások – írja a székelyhon.ro.

Az obszervatóriumot 2012 decemberében kapta volna tíz éves bérbe az Udvarhelyi Info Egyesület, amely közösségi házat és képzőközpontot alakított volna ott ki, de nincs pénze egyedül felújítani a romos épületet, ahogy a városnak sincs. A bérbeadás egyik feltétele pedig a felújítás volt 2-3 éven belül.
 
Tavaly februárban még csak egy ajtónyi lyuk tátongott a csereháti csillagvizsgáló hátsó falán, mára a fal összes tégláját elhordták, sok más épületelemmel együtt. 
 
„Több szakértő bevonásával felbecsültettük a felújítás költségét, amely mintegy 35 ezer euró lenne. Ezt az összeget az egyesület egymagában nem tudja kifizetni, még akkor sem, ha a pénz töredékét levonják az éves bérből” – magyarázta a szerződéskötés elhalasztásának okát Jakab Áron Csaba, az Udvarhelyi Info Egyesület elnöke. A befektetés árából akár új ingatlant is építtethetne a szervezet, amely most nem akar megakadályozni senkit, hogy más célból újítsa fel a csillagvizsgálót.
 
Arról, hogy hogyan védené az épület a városháza, az alábbi linken lehet olvasni. Ugyanott további képek a bomlásról / bontásról.

Hirdetés