Kürtösről is kivonult a robbantgató magyar cég

Erős az Arad megyei ellenállás, a palagáz kitermelése elleni tüntetéseken a helyi polgármesterek is részt vesznek.
Hirdetés

Az Arad megyei Kürtös körül is felsült az olajat és gázt kereső magyarországi cég, az Acoustic Geophysical Services, és elvonult – írja az aradon.ro hírportál.

Ugyanez a cég a Bihar megyei Tótiból is elvonult, ahol a helyi lakosok nem engedték be saját területeikre, hogy szeizmikus adatokat gyűjtsön az esetleges földgáz- és olajkészletekről.
 
A Kürtös környéki településeken a szintén magyarországi Panfora cég bízta meg ilyen jellegű adatok gyűjtésével, ami kisebb, mesterséges rengések előidézését feltételezi. Itt a helyi hatóságok nem adtak engedélyt kutatásra palagáz után.
 
Az elmúlt hónapokban több faluban, községben, majd Aradon is tüntetések zajlottak a palagáz feltárása és kitermelése ellen, amelyen a polgármesterek is részt vettek, az önkormányzatok pedig megtiltották a palagáz hidraulikus repesztéssel történő feltárását.
 
A polgármesterek közölték, hogy hagyományos földgáz és kőolaj kitermelését engedélyezik, de nem kockáztatják az emberek egészségét a palagáz feltárásával és kitermelésével.
 
A megbízó Panfora cég nem adta fel, bár nem adta jelét feltáró tevékenységnek. Folytatja viszont a szórólapozást, amellyel a lakosságot szeretné meggyőzni arról, hogy nem palagázt keres, hanem hagyományos földgázt.

Hirdetés