Újabb négy évig Orbán Viktor a magyar kormányfő

Papírforma eredmény született az új miniszterelnökről szóló szombati, budapesti szavazáson az Országgyűlésben: kormányfővé választották a kétharmados győzelmet szerzett Fidesz-KDNP jelöltjét, Orbán Viktort. Némi izgalmat a voksolás után kivonuló MSZP vitt az eseménybe.
Hirdetés

Újraválasztotta miniszterelnöknek a parlament szombaton Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.

Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, nemmel pedig az MSZP, a Jobbik és az LMP frakciója, valamint az Együtt-PM négy, továbbá a Liberálisok egy független képviselője. A DK négy független képviselője nem vett részt az ülésen. Orbán Viktor nem szavazott, illetve az ülést vezető Kövér László házelnök sem.

Megválasztásával a kormányfő hivatalba lépett. Orbán Viktor a történelmi zászlók előtt letette esküjét.
Az MSZP – ahogy előre jelezte – a szavazás után elhagyta az üléstermet.
A kormányfő ezután beszédet tartott, amelyben elmondta: a nemzeti együttműködés, az egység és az európai közép megerősítésére irányul majd harmadik kormányának politikája. A következő négy évről szólva úgy fogalmazott: Magyarország középre tart, „az európai életszínvonal és életminőség közepe felé tartunk”. Beszédében ismertette kormánya társadalomfelfogásának és külpolitikájának alapelveit is.

„Az egész nemzet kormánya”

 

Orbán Viktor a választási győzelmük arányát meggyőzőnek nevezte, mint fogalmazott, a voksoláson az „európai közép”, az egységre törekvő erők elsöprő többséget kaptak. Azt mondta: a most megalakítandó kormány mindig „a háromharmadot, vagyis minden magyart képvisel majd”.
A kormányfő, a Fidesz elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az árpilis 6-i országgyűlési választáson, függetlenül attól, melyik politikai erőre szavazott. Azt is kiemelte, hogy mivel a választáson az egész magyar nemzet részt vett, így mind a parlament, mind a kabinet joggal tekintheti magát a nemzet kormányának és a nemzet Országgyűlésének.
Harmadik kormányzásának négy évét előrevetítve Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország középre tart, „Európa közepén egy új Közép-Európát építünk”, amely felzárkózhat a kontinens nyugati feléhez.
Szélsőségesnek és veszélyesnek nevezett minden olyan politikát, amely veszélyes a magyarokra. Orbán Viktor azt ígérte, ezen jelenségek ellen következetesen, határozottan és kitartóan fel fog lépni.
Európa- és külpolitikájukról Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy azt a tisztánlátás, a nyílt párbeszéd és a bátor gondolkodás jellemzi majd.

Mindenkit megillet az autonómia

 

Kifejtette: kormánya nem akar bevándorlást támogató politikát, ehelyett szorgalmazza a gyermekvállalás segítését. Ismét sürgette a radikális, gyors energiaár-csökkentést Európában.     A külpolitikára kitérve azt mondta, hogy annak középpontjába a gazdasági kapcsolatok, valamint a markáns nemzetpolitika kerül majd. Utóbbival kapcsolatban kijelentette: a Kárpát-medencében élő magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia. Közölte, folytatódik a keleti nyitás politikája, és az ország növelni kívánja gazdasági súlyát a Kárpát-medencében.
 „Szeretnék jól szolgálni, szeretnék jó miniszterelnöke lenni ennek a különös, egyedi, tehetséges, de sokat szenvedett népnek, ennek a bátor, leleményes, lovagias és iparkodó nemzetnek. Szeretném, ha nem kellene több áldozatot hoznia, hiszen így is mértéken felül kellett szenvednie annyi évszázadon keresztül” – zárta szavait Orbán Viktor, majd kormánypárti képviselőtársaival közösen a Kossuth Lajos térre, a Fidesz-KDNP nagygyűlésére vonult a Parlamentből.
Itt elmondott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai parlamenti választáson újra meg kell küzdeni azokkal, akik veszélyesek Magyarország érdekeire. Úgy fogalmazott, akiknek itthon nem sikerült elgáncsolni Magyarország megújítását, azok, most Brüsszelben akarják ugyanezt.
A kormányfő szerint „a bukott baloldal” mindig kész arra, hogy Magyarország ellen uszítson. Olyanokat se engedjünk Brüsszelbe, akik „fejjel mennének a falnak”, akik azt mondják, Magyarország helye nem Európában van – tette hozzá. A nagygyűlésen felszólalt Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese, a KDNP elnöke is, aki azt ígérte: a következő ciklus végére meglesz az egymillió új magyar állampolgár, akik tudják ez a nemzet a nemzetük, ez a haza a hazájuk.

 

Hirdetés