MOGYE-ügy: besokalltak a hallgatók is

Csatlakoznak a MOGYE magyar tanárai által kezdeményezett tiltakozáshoz a diákok is, amennyiben belátható időn belül nem valósul meg az igazi multikulti az orvosi és gyógyszerészeti egyetemen.
Hirdetés

A tanügyi törvény multikulturális- és többnyelvű egyetemeket érintő előírásainak mielőbbi gyakorlatba ültetését kéri a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ). A hallgatók érdekvédelmi szervezete állásfoglalásában megjegyzi, hogy amennyiben az egyetemen belátható időn belül nem oldódik meg az évek óta tartó törvénytelen állapot, azaz ha a magyar hallgatók nem részesülhetnek magyar nyelvű gyakorlati oktatásban, és továbbra sem hozzák létre a magyar főtanszékeket, akkor a diákok is csatlakoznak a MOGYE magyar tanárai által kezdeményezett tiltakozásokhoz.

Amint arról beszámoltunk, a MOGYE magyar tanárai még április első napjaiban ultimátumot adtak a felsőoktatási intézmény vezetőinek, hogy kilépnek valamennyi vezetési struktúrából, amennyiben nem sikerül hatályba ültetni a vonatkozó jogszabály előírásait, s nem alakul meg a magyar főtanszék a MOGYE-n. Az intézményvezetők azonban nem hatódtak meg, így a magyar oktatók utolsó reménye az maradt, hogy az RMDSZ kormányra lépésekor összeállított koalíciós megállapodás értelmében a Ponta-kabinet lendíti előre ügyüket.

Erre lehetőséget nyújtott volna Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter április 24-ei marosvásárhelyi látogatása, azonban a szociáldemokrata párti (PSD) politikus nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Meg se érkezett ugyanis jól Vásárhelyre, s máris leszögezte: a politikum nem sértheti meg az egyetem autonómiáját. „A döntés joga kizárólag a MOGYE kezében van, a minisztérium csak közvetítői szerepet játszhat” – fogalmazott Mihnea Costoiu, kijelentése nyomán pedig a magyar oktatók le is mondtak vezetőségi tisztségeikről.

Hirdetés